Datolyamag, görögszéna, citromhéj, napraforgómag van többek között az új kávéalternatívában, amely a gyártója szerint éppen olyan ízű, mint az igazi.

Ennek a "kávénak" semmi köze nincs a kávébabhoz, azonban a gyártó, az Atomo szerint íze és koffeintartalma is olyan, mint a valódinak.

A kávébabtermesztés a hatodik leggyakoribb oka az erdőirtásoknak, ráadásul az éghajlatváltozás közepette egyre magasabbra kell ültetni a kávébabokat – erre alkalmas területet pedig egyre nehezebb találni –, és gyakran más fontos, őshonos növényektől kell elvenni a területet újabb termőföldek kialakításához. Emellett hamarosan az Európai Unió területén sem lehet majd forgalomba hozni olyan kávékat, amelyekről nem bizonyítható, hogy az előállításuk nem kapcsolható erdőirtáshoz. Ezért lehetnek fontosak azok a megoldások, melyekhez nincs szükség kávébabra, azonban az eddigi próbálkozások nem tudták ugyanazt az ízélményt adni, amit a kávé nyújt, most azonban ez a probléma talán kiküszöbölhetővé válik.

Az Atomo honlapja szerint számos összetevőből vontak ki „kávévegyületeket", hogy végül megszülessen a kávéalternatíva: datolyamag, görögszéna, citromhéj, napraforgómag, fruktóz, zöld teából származó koffein, borsófehérje, köles és guava találhatók benne.

Az Atomo kísérleti kávéja 93 százalékkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással állítható elő, vízből pedig 94 százalékkal van szükség kevesebbre, mint a hagyományos kávé esetében.

Először azonban 50–50 arányban keverik az igazi kávéval, tiszta változatot még nem lehet vásárolni a gyártó honlapjáról.

Forrás: hvg.hu

Indexkép (csupán illusztráció): Pixabay