A japánok feltalálták az okoskanalat, mely többéves fejlesztés után most piacra kerül egyedi, ízesítő funkcióval, ami leginkább a sót pótolja az ételekben.

Léteztek már korábban is kísérleti fázisban lévő projektek, például kanál, melytől sósabbnak érezhetők az ételek, vagy koktélospohár ízesítő funkcióval, most azonban a japán Kirin valóban piacra is dobja az első, kereskedelmi forgalomban kapható "ételsózó" okoskanalat, melyet az egészségre nagy gondot fordító japánok praktikus okból fejlesztettek ki. A túlzott sófogyasztás ugyanis igen nagy probléma Japánban is.

Az Elecispoon nevű találmány elektromos impulzusokkal csapja be az étkező ízlelőbimbóit azáltal, hogy némi elektromos töltéssel látja el az ételt, amivel érintkezik, a szájhoz érve pedig a nyelvre is kiterjeszti ezt a hatást. Ennek eredményeként az ételben található nátrium-klorid-részecskék szétszórt állapot helyett egy helyre összpontosulnak, ami erősebb ízérzetet eredményez, azaz az enyhén sózott étel is erősebben sósnak érzékelhető.

Mivel a sós ízt mindannyian különböző mértékben észleljük, ezért az Elecispoon is több intenzitási fokkal rendelkezik. Összesen négy szintet terveztek hozzá a készítők, de a Kirin sajtóanyaga szerint egyik sem okozhat érezhető áramütést, sőt még bizsergést sem. A 3 voltos, újratölthető lítium-ion-akkumulátort a kanál szárába építették bele.

Nem ajánlják az eszköz használatát azoknak, akik fémallergiásak, arcidegbénulásban szenvednek, nem érzik megfelelően a fájdalmat vagy a hőmérsékletet, elektromossággal működő implantátummal rendelkeznek vagy fogászati kezelés alatt állnak.

Az Elecispoon egyelőre Japánban lesz kapható, 46 ezer forintnak megfelelő áron.

Forrás: firstclass.hu