Egy új tanulmány szerint a heti tojásfogyasztás megelőzheti a kognitív hanyatlást. Azok, akik hetente öt vagy több tojást ettek, jobb szemantikus memóriával és végrehajtó funkciókkal rendelkeztek, mint azok, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem ettek tojást.
Az agy egészségét támogató ételek mellett tehát – mint például a leveles zöldségek, a halak és az étcsokoládé – a tojás is segíthet a kognitív hanyatlás elleni küzdelemben.
Egy kísérlet során azok, akik hetente legalább két-négy tojást fogyasztottak, lassabb kognitív hanyatlást mutattak a vizsgált négy évben, mint azok, akik kerülték a tojást. A gyakori tojásfogyasztók jobb eredményeket értek el a szemantikus memóriában és a végrehajtó funkciókban is, továbbá jobb emlékezet-visszaidézést, alkalmazkodóképességet és problémamegoldó készségeket mutattak.
A tanulmányban minden résztvevő 55 év feletti volt, az átlagéletkor 70 és 72 év közé esett. A résztvevők étkezési szokásait kérdőívek segítségével értékelték 1988-ban és 1991-ben. Teljesítményteszteket is végeztek, amelyek a globális kognitív működést vizsgálták, mint például a nyelv, az orientáció, a figyelem, a felidézés, a végrehajtó funkció, a mentális rugalmasság és a vizuomotoros koordináció. Ezeket a készségeket 1992 és 1996 között újraértékelték.
A férfiak 14 százaléka és a nők 16,5 százaléka számolt be arról, hogy soha nem eszik tojást; a férfiak 7 százaléka és a nők közel 4 százaléka pedig hetente több mint ötször fogyasztott tojást. A férfiak nagyobb arányban fogyasztottak tojást, mint a nők, hetente kétszer-négyszer vagy akár több mint ötször is. A nők nagyobb valószínűséggel havonta egy-három alkalommal ettek.
A kutatók azt állapították meg, hogy a több tojást fogyasztó nőknél kevésbé csökkentek a szemantikai memóriát és a végrehajtó funkciókat értékelő pontszámok.
A tojás jótékony hatásai
A tojás rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az agy egészségéhez; ilyen a B6- és B12-vitamin, a folsav és a kolin. A kolin az agyi funkciók esetén nagyon fontos: jelentős szerepe van az acetilkolin nevű neurotranszmitter előállításában, amely elengedhetetlen a memória és a tanulás szempontjából. A nők számára ajánlott napi kolinbevitel körülbelül 425 mg, és egy nagy tojás körülbelül 147 mg kolint tartalmaz, így az egyik legjobb étrendi forrásnak számít.
Ezenkívül gazdag karotinoidokban, köztük luteinben és zeaxantinban, amelyek fontos szerepet játszanak a szem egészségében. Kutatások szerint e tápanyagok védő hatással lehetnek az agysejtekre is, csökkentve a kognitív hanyatlás kockázatát és lassítva az Alzheimer-kór előrehaladását.
A tojás rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az agy egészségéhez – fotó: Shutterstock
A tojás koleszterintartalma magas ugyan – egy nagy tojás körülbelül 200 milligramm koleszterint tartalmaz –, de a tévhittel ellentétben nem ez okozhat problémát, hanem a magas telítettzsírsav-tartalom. A szakértők szerint azonban a legtöbb ember napi egy-két tojást elfogyaszthat anélkül, hogy ártana a szíve egészségének.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock