A kiegyensúlyozott étrend, amely elsősorban növényi alapú ételeket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat tartalmaz, segíthet abban, hogy kordában tartsuk a vérnyomásunkat.
Milyen ételeket érdemes elkerülni, hogy ne legyen magas a vérnyomásod?
Sós ételek
A magas nátrium-, vagyis sófogyasztás megemelheti a vérnyomást. A többszörösen feldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek, például a hamburger, a pizza, a szendvicsek, a felvágottak, konzervek, chipsek a magas nátriumtartalmú élelmiszerek közé tartoznak.
Cukros ételek és italok
A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek nemcsak súlygyarapodást okoznak, de a magas vérnyomás kialakulásához is hozzájárulhatnak.
A magas nátrium-, vagyis sófogyasztás és a túlzott cukorbevitel is megemelheti a vérnyomást – fotó: Shutterstock
A vérnyomást a túl sok cukorral édesített ital fogyasztása is megemelheti. Ráadásul sok cukros ital koffeint is tartalmaz, ami még tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Jobban tesszük tehát, ha lemondunk az üdítőkről és az energiaitalokról.
Vörös húsok
A vörös hús – különösen a feldolgozott vörös hús – is megemelheti a vérnyomást. A vörös húsok emésztése során olyan anyagok szabadulhatnak fel a szervezetben, amelyek még jobban megemelik a vérnyomást.
Alkohol
Az alkoholfogyasztás megemelheti a vérnyomást és szívbetegséget is okozhat. Ezenkívül az alkohol üres kalóriát tartalmaz, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.
Telített zsírok
Érdemes korlátozni a telített zsírok bevitelét is. Telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek például a desszertek, a csokoládé, a karamell, a sütemények, a pudingok; a feldolgozott húsok, például a kolbász, a hamburger, a szalonna; a zsiradékok közül a vaj, a disznózsír, a margarin, a libazsír, a kókuszolaj, a pálmaolaj, a napraforgóolaj; a teljes zsírtartalmú tejtermékek, például a tejszín, a tej, a joghurt és a sajtok.
Kerüljük a telített zsírok bevitelét is – fotó: Pixabay
Feldolgozott és előre csomagolt élelmiszerek
Az előre csomagolt élelmiszerek, amelyek még akár egészségesnek is tűnhetnek, ízük nagy részét a magas só-, cukor- és zsírtartalomnak köszönhetik. A vérnyomás-emelkedés kockázatának csökkentése érdekében jobb, ha korlátozzuk étrendünkben vagy elkerüljük ezeket az élelmiszereket.
Koffein
A koffeinben gazdag italok túlzott fogyasztása szintén növelheti a vérnyomást. Ez már napi két csésze koffeintartalmú kávé esetében is igaz.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Pixabay