A nyári összejövetelek nagy része a szabadban történik. Ha pedig kint vagyunk a kertben, miért is ne grillezhetnénk? Sokan csak a főételt készítik el a grillrácson, azonban nem csak a hús, de az előétel, a köret, majd a desszert is készülhet grillezve.
Ha pedig desszert, akkor miért ne fordulhatnánk a nyáron bőségesen rendelkezésünkre álló gyümölcsökhöz? Akár a kertünkben is körülnézhetünk, és bátran válogathatunk a kínálatból, hiszen szinte nem is létezik olyan gyümölcs, amelyiket ne lenne érdemes kipróbálni a grillrácsra helyezve. Ráadásul a gyerekek is jóval nagyobb kedvvel fognak így nekilátni a gyümölcsfogyasztásnak, és később, talán már grillezés nélkül is sokkal többet esznek majd ezekből az egészséges finomságokból.
Sőt, akár még a sokunk által kedvelt dinnyét is rádobhatjuk a grillrácsra, egészen biztosan nem fogunk felsülni vele. Inkább bánni fogjuk, hogy eddig miért nem próbáltuk. A dinnye után pedig jöhetnek sorra a gyümölcsök és zöldségek. Úgyhogy kalandra és grillrácsra fel mindent, ami csak finom!
Így grillezzünk gyümölcsöt
A grillrács szinte mindegyik gyümölcsnek jól áll. Fontos, hogy a húsételek és a zöldségek után tisztítsuk meg a zsírtól és egyéb szennyeződésektől a grillt és állítsuk alacsonyabb hőfokra, vagy tartsuk kordában a lángokat. A gyümölcsöknek alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük, mint a húsoknak. A legtöbb gyümölcs 120-180 Celsius-fokos hőtartományban karamellizálódik, efölött azonban könnyen odaéghet.
A barack is kiváló grillezve, akár húsok mellé, akár desszertként. Fotó: Shutterstock
Az apróbb szemű gyümölcsöket érdemes grillkosárba tenni, hiszen azok könnyen be tudnak hullani a tűzbe. Arra is ügyeljünk, hogy a túlságosan lédús gyümölcsök könnyen szétfolyhatnak a rácson. Érdemes a húsételek és a zöldségek után grillezni a gyümölcsöket, hiszen a rács édessé fog válni tőlük, a desszert elkészülte után pedig már könnyen le tudjuk tisztítani a kihűlt grillrácsot.
Készíthetünk nyársat
Nem csak hagyományos módon, hús, hagyma és zöldségfélék felhasználásával készíthetünk nyársat, hanem gyümölcsökből is. Így ráadásul az apróbb gyümölcsöket is meg tudjuk grillezni, és forgatni is jóval egyszerűbb. Feltehetünk a nyársra szilvát, almát, szőlőt, mellé pedig tehetünk diót, ami szintén nagyon finom grillezve.
Készíthetünk különféle mártogatósokat is hozzá, akár csokoládé alappal, akár mézzel, vagy különféle fagylaltokkal. A nyársakra érdemes azonos nagyságú gyümölcsöket tenni, hiszen azok így egyszerre fognak majd elkészülni.
A gyümölcsöket is lehet ízesíteni
Ahogyan a zöldségek és a húsok esetében, úgy a gyümölcsöknél is használhatunk fűszereket. Kiválóan áll a gyümölcsöknek a fahéj, a szegfűszeg, de a méz is, amely még ráadásul csodás színt is kölcsönöz nekik. Beleforgathatjuk az almát barnacukros fahéjba, majd 10 perc múlva már kész is van az illatos finomság. Ha pedig elkészült, megbolondíthatjuk egy kis fagyival.
Nem csak desszertnek jók
Akár a grillezett húsok mellé is kiválóak lehetnek a grillezett gyümölcsök köretként, és a pirított olajos magvak is hozzáadnak a húsok ízéhez. Fontos, hogy ne legyenek túlérettek a felhasznált gyümölcsök, és ne vágjuk őket túl apróra, mert akkor nehezen fogjuk tudni kezelni, és hamar folyóssá válhatnak. Ne forgassuk folyamatosan, mert akkor nem lesznek olyan finomak. Csak akkor tud rajtuk egy kis kéreg képződni, ha nem forgatjuk őket túlságosan gyakran. Természetesen azért legyünk mellettük, hiszen könnyen oda tudnak égni.
Ezeket a gyümölcsöket feltétlenül próbáld ki a grillrácson
Jóformán nincs olyan zöldség vagy gyümölcs, amit ne lehetne grillezni, de a legjobbak között is vannak még kiemelkedőbbek, amelyek nélkül nem lehet igazi a grillezés.
1. A dinnye kiváló grillezve. Ehhez vágjuk szeletekre, majd locsoljuk meg egy kis citromlével.
2. A cseresznyét magozzuk ki, majd tegyünk egy fóliát a grillrácsra, hogy ne essen be közé a gyümölcs. Akár balazsamecetkrémbe is forgathatjuk, úgy még finomabb.
3. Az ananász is igazán finom, különösen, ha nem a konzervet használjuk fel, hanem egészben vesszük meg a gyümölcsöt. Miután megpucoltuk, vágjuk szeletekre, és egyszerűen helyezzük a rácsra.
A dinnye és az ananász is kiváló grillezve. Fotó: Shutterstock
4. De ha kimegyünk a kertbe, az ott található finomságokat is bátran használjuk fel. A grillezett alma, körte, barack, mind kiváló desszert. A körtét érdemes meghámozni, olvasztott vajjal megkenni, és cukorral megszórni. Az almának vegyük ki a magházát, vágjuk vastagabb szeletekre, és csepegtessünk rá citromlevet, vagy fogassuk fahéjas cukorba. Nem csak az íze, de az illata is elvarázsol majd bennünket.
De az eper is fantasztikus grillezve. A legegyszerűbb, ha nyársat készítünk belőle. Olvaszthatunk csokit, és belemártogathatjuk, vagy tehetünk a forró, grillezett eperre tejszínhabot, vagy fagyit is. Sőt, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg fügével, dobjuk a grillre azt is.
5. A grillen sütött banán kiváló fagyival, csokival, de még mályvacukorral is.
6. Ha nem feltétlenül édességre vágyunk desszertként, grillezhetünk sajtokat is szőlővel. A szőlőszemeket húzzuk nyársra, tegyünk melléjük félbevágott szilvákat, és dobjunk a rácsra néhány diót is. Készítsünk ki hozzá friss rozmaringot és egy kis mézet, és máris pompás desszerttel zárhattuk a grillvacsorát.