Táplálkozási szakértők figyelmeztetnek, hogy nem minden élelmiszert szabad a hűtőben tárolni.

Hagyma

A hagymán a hűtőszekrényben penész jelenhet meg, ugyanis az ezen a zöldségen keletkező felesleges nedvesség ideális környezetet teremt a gombaspórák számára, amelyek fogyasztás esetén hányást, gyomorgörcsöket és hasmenést okozhatnak. Ezért a hagymát a hűtőszekrény helyett inkább egy hűvös, sötét és száraz helyen tároljuk.

Fokhagyma

A fokhagyma hűtőben tartása hasonló kockázatokat rejt magában, kicsírázhat és gumiszerűvé válhat, ami által elveszíti ízét és hatását. Keserűvé válhat, miközben penész és gomba fejlődhet rajta. A fokhagyma számára a legideálisabb a hűvös, de nem hideg környezet. Az egész fej fokhagymát egy tálban tárolhatjuk a konyhapulton, ha nem éri közvetlen napfény, vagy elhelyezhetjük egy hűvös kamrában vagy szekrényben.

Burgonya

A burgonya is veszélyessé válhat a hűtőben tárolva. A hűtés hatására a keményítők cukorrá alakulnak, ami édesebb ízt és szemcsés textúrát eredményez. Az extra cukor akrilamiddá képződhet, amelyet a rák kialakulásának kockázatával hoztak összefüggésbe. Az akrilamid egy kémiai anyag, amely akkor keletkezik, amikor a keményítőtartalmú élelmiszereket, például a burgonyát és a kenyeret magas hőmérsékleten (120 °C felett) főzik.

Gyömbér

A gyömbérnek számos egészségügyi előnye ismert, azonban a hűtőben gyorsan penészedik, ami összefüggésbe hozható a vese- és májelégtelenséggel.

Ezeket az ételeket se tárold a hűtőben

Van még néhány étel, amelyeket – bár nem válnak mérgezővé – nem javasolt hűtőszekrényben tárolni.

A kenyérben lévő keményítőmolekulák nagyon gyorsan kikristályosodnak hideg hőmérsékleten, aminek következtében az sokkal gyorsabban tönkremegy.

A méz nem igényel hűtést, ráadásul túl hidegben kemény és nehezen kenhető lesz.

méz

A mézet sem ajánlott hűtőben tárolni – fotó: Shutterstock

A kávét sem ajánlott a hűtőben tárolni, mert könnyen magába szívja más ételek illatát. Ugyanez igaz a dióra is.

A fűszernövények szintén nagyon fogékonyak a körülöttük lévő különböző szagokra; hűtőben tartva elveszítik ízüket, és gyorsan kiszáradnak.

A paradicsom esetén a hűtő leállítja az érési folyamatot, és elveszti az ízét.

A banán és az avokádó esetében is lassul a hűtés következtében az érési folyamat, ezért ezeket akkor érdemes hűtőbe tenni, ha később akarod elfogyasztani.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock