A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat jelentős mennyiségű egészséges zsír-, magnézium- és cinktartalmának köszönhetően – írja a mindmegette.hu.

28 gramm megpucolt tökmagban kb. 151 kalória, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van, továbbá bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben.

A tökmagfogyasztás egészségügyi előnyei

Gyulladáscsökkentő hatású

A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat, és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.

Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata, továbbá a tökmagban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.

Magnéziumtartalma jótékonyan hat a szívműködésre és a vérnyomásra

A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert, továbbá hozzájárul a fogak, a csontok egészségéhez, és nyugtató hatása is van.

Segít a vércukorszint szabályozásában

A tökmag és a tökmagolaj csökkentheti a vércukorszintet.

tökmag

A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás – fotó: Pixabay

Kiváló rostforrás

30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz, a magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, a telítettségérzést, megakadályozva ezzel az elhízást.

Segíti a nyugodt alvást

A tökmagban lévő triptofán nevű aminosav segíti az alvást, amihez hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.

Hogyan fogyasszuk?

A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen vagy pörkölve, de keverhetjük salátába, turmixokba is, illetve péksütemények, pogácsák remek összetevője is lehet.