A fűszerek azon túl, hogy konyhánk nélkülözhetetlen alapanyagai, melyeket kiszárítva, ledarálva, morzsolva évekig is tárolhatunk, gyógyhatásukról is ismertek. Az alábbi 5 fűszer nagyon jót tesz az emésztésnek, így érdemes ezekkel nap mint nap ízesítened az ételeidet.

Rozmaring

Kutatások szerint a rozmaring képes beállítani a bélflóra egészséges egyensúlyát, valamint vírusölő és görcsoldó hatása is van. A rozmaring felgyorsítja az emésztendő étel erjedését, ráadásul úgy, hogy eközben a táplálékból a legtöbb tápanyagot hasznosítsuk. Emellett a vércukor szabályozásában is segít, tehát egyensúlyban tartja a vércukrot.

rozmaring

A rozmaring nagyon jót tesz az emésztésnek – fotó: Shutterstock

Gyömbér

A gyömbér erős illóolaja hozzájárul az egész bélrendszer egészségéhez. Nyugtatja a gyomrot, és alkalmazható émelygés ellen is. A gyömbér a legtöbb emésztési panaszon segít: jó hasmenésre, de székrekedésre is, hasfájásra, teltségérzetre, görcsökre és puffadásra is. A gyömbér emellett immunerősítő, anyagcsere-fokozó, gyulladáscsökkentő, és szabályozza a vércukorszintet.

Kakukkfű

A kakukkfűben található timol és karvakrol olyan erős gyógyhatású vegyületek, hogy gyógyszerekben is használják ezeket. A kakukkfű gombaölő, parazitaellenes és antibakteriális hatású fűszer. Elsősorban légzéskönnyítő hatásai miatt használják a természetgyógyászatban, de ma már elismerik emésztést segítő előnyeit is. A kakukkfű jó hasmenésre és gyomorégésre is.

kakukkfű

A kakukkfű gombaölő, parazitaellenes és antibakteriális hatású fűszer – fotó: Shutterstock

Menta

A menta csökkentheti az irritábilis bél szindróma okozta fájdalmat, görcsöt, feszülést, és javíthatja az emésztési funkciókat. A menta puffadásnál enyhítheti a szélgörcsöt, továbbá felveszi a harcot a rossz baktériumokkal a bélrendszerben.

menta

A menta felveszi a harcot a rossz baktériumokkal a bélrendszerben – fotó: Shutterstock

Oregánó

Klinikai tapasztalatok is alátámasztják, hogy az oregánó rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Tele van antioxidánsokkal, és hatékonyan csökkenti az emésztést érintő gyulladásokat. Az oregánó erős olaja nemcsak a rossz baktériumokkal, de a vírusokkal is felveszi a harcot, és a legújabb kutatások szerint képes lelassítani a rákos sejtek szaporodását is.

oregano

Az oregánó rengeteg jótékony hatással rendelkezik – fotó: Shutterstock

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock