Sokan a gombakávéra váltanak, ha tartózkodniuk kell a hagyományos kávétól a magas koffeintartalma miatt. A gombakávé készülhet reishi, chaga, oroszlánsörény vagy cordyceps gombából. Antioxidánstartalma magas, képes csökkenteni a gyulladást, hozzájárul a jobb immunitáshoz és a jobb agyi működéshez. Hátránya, hogy allergiát és érzékenységet is előidézhet.
A reishi gomba arról ismert, hogy támogatja az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, a hagyományos keleti orvoslás már nagyon régóta használja.
A chaga gomba rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, emellett szintén támogatja az immunrendszert, és csökkenti a duzzanatot.
Chaga gombából készült kávé – fotó: Shutterstock
Az oroszlánsörény gomba agyserkentő hatású.
A cordyceps gomba adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, és egyes feljegyzések szerint növelni tudja a sportteljesítményt is.
A gombák számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, többek között B-vitaminokat, D-vitamint, szelént és magnéziumot. A B-vitaminoknak fontos szerepük van abban, hogy kellő energiával rendelkezzünk, továbbá az agyműködésben és az immunitás támogatásában is jelentős szerepet játszanak. A D-vitamin kulcsfontosságú a csontok egészségéhez és az immunitás támogatásához. A szelén és a magnézium támogatja például a szív egészségét, de szintén szerepe van abban is, hogy energikusak maradjunk.
Az adaptogén vegyületek különösen magas százalékban találhatók meg a gombákban. A gombák segíthetnek a stressz kezelésében a kortizolszint szabályozásával. A kortizolszint egyensúlyban tartásával fokozódik a fókusz, az energia és az általános egészség.
A gombában lévő antioxidánsok és poliszacharidok pozitívan befolyásolják az immunrendszert, ami segíthet a betegségek elleni védelemben is.
Egyes gombafélék javítják az agy egészségét, elősegíthetik a jobb agyi funkciókat.
A gombák segíthetnek a stressz kezelésében is a kortizolszint szabályozásával – fotó: Shutterstock
Néhány gombafajta öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, megvédhetik a sejteket a károsodásoktól, csökkenthetik a gyulladást, és javíthatják az általános egészséget.
A gombák polifenol vegyületeket is tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek, ezáltal csökkentve a szervezetben kialakult gyulladásokat és erősítve az immunrendszert.
A gombakávé koffeinmentes vagy csak csekély mennyiségű koffeint tartalmaz, ami elősegíti a jobb alvást, valamint a gombában található adaptogének is javítják az alvás minőségét.
Forrás: gyogyszernelkul.com