Minden családnak megvan a receptje arra, hogy mivel kezeli a náthát, a köhögést, az influenzát.

Extra adag C-vitamin

A C-vitamin önmagában nem gyógyít, esetleg gyorsíthatja a felépülést. Sokkal fontosabb az, hogy rendszeresen fogyasszuk ezt a vitamint: fogyasszunk rendszeresen narancsot, grapefruitot, mandarint, paprikát és más, magas C-vitamin-tartalmú ételeket.

Fokhagyma

A fokhagyma valóban tartalmaz olyan anyagot – ez az alliin –, amely elpusztítja a megfázást okozó mikroorganizmusokat. Ez az anyag azonban hő hatására másképp viselkedik, és így a fokhagyma nem tudja kifejteni gyógyító hatását. Fontos ezért, hogy a fokhagymát egy percre se tegyük mikrohullámú sütőbe, illetve ne süssük 45 percnél tovább. A legjobb az, ha nyersen, feldarabolva vagy összetörve fogyasztjuk, de különböző ételekbe is belekeverhetjük – az étel felmelegítése után.

fokhagyma

A fokhagyma tartalmaz olyan anyagot, amely elpusztítja a megfázást okozó mikroorganizmusokat – fotó: Shutterstock

Csirkehúsleves

A meleg leves rövid távon enyhítheti a megfázás kellemetlen tüneteit, mint a köhögés, a váladékozó orr vagy a hidegrázás, de sokkal inkább a szervezet kórokozókkal szembeni védekező képességét erősíti azáltal, hogy a csirke egy könnyen emészthető húsféle és fontos fehérjeforrás, a levesben lévő zöldségek rengeteg rostot tartalmaznak, a lé pedig segít helyreállítani a szervezet folyadékháztartását.

Méz

A méz kimondottan hatásos megfázásos tünetek esetén, hiszen nagyon sok gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz.

méz

A méz kimondottan hatásos megfázásos tünetek esetén – fotó: Shutterstock

Étcsokoládé

Talán meglepő lehet, de az étcsokoládé enyhítheti a köhögést. Ennek az az egyik oka, hogy – ahogy a méz – a csokoládé is egy ragacsos réteggel vonja be a torokban lévő irritált idegeket, ezáltal csökkenti a köhögési ingert. A csokoládéban található teobrominról először magyar és angol tudósokból álló kutatócsoport írta le, hogy köhögéscsillapító hatású.

Csípős ételek

A csípős ételek, mint például a chili, kapszaicint tartalmaznak, amely ingerli a fájdalomérző idegeket, ezért ha torokfájás esetén chilit vagy erőspaprikát eszünk, akkor a csípős érzés  a nyelven egy időre elnyomja a fájdalomérzetet a torokban. A másik hatása, hogy a kapszaicin által kiváltott „fájdalmat" a test hőként érzékeli, izzadni kezdünk, és ez segíti a váladék távozását a szervezetből.

Fontos a fentieken túl, hogy megfázás vagy láz esetén fogyasszunk sok folyadékot és tápanyagokban gazdag ételeket , hogy az immunrendszerünk képes legyen elpusztítani a kórokozókat.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock