Magyarországon két fő kígyócsoportot különböztethetünk meg: az ártalmatlan siklókat és a mérgező marású viperákat. Abban, hogy hogyan különíthetők el a két csoport képviselői, és mire kell figyelnünk ahhoz, hogy biztosan felismerjük őket, a termeszeti.hu cikke van a segítségünkre.

Így ismerheted fel a siklókat

Az ártalmatlan siklók (Colubridae család) Magyarországon leggyakrabban előforduló képviselői a vízisikló (Natrix natrix) és a rézsikló (Coronella austriaca). Külsejük és viselkedésük alapján könnyen felismerhetők, ha tudod, mire figyelj.

• Külső jegyek: A siklók karcsúbbak, hosszuk általában 1-1,5 méter, testük hengeres, fejük pedig kevésbé feltűnő, ovális alakú. Színük változatos: a vízisikló hátán például jellegzetes sötét foltok láthatók, míg a rézsikló szürkés-barna, sima testű.

• Élőhelyük: A siklók általában víz közelében, mocsaras területeken vagy erdőkben élnek. Kedvelik a meleg, nedves környezetet, de gyakran találkozhatunk velük kertekben vagy mezőkön is.

• Életmódjuk: Az ártalmatlan siklók békés állatok, elsősorban kisemlősökkel, békákkal és halakkal táplálkoznak. Amikor fenyegetve érzik magukat, inkább menekülnek, és ha sarokba szorítják őket, ártalmatlan „sziszegéssel" próbálják megijeszteni az embert.

Miben különbözik a vipera?

A viperák (Viperidae család) közé tartozik Magyarország egyetlen mérgező kígyója, a keresztes vipera (Vipera berus), melyet így ismerhetünk fel:

• Külső jegyek: A vipera jóval zömökebb testalkatú, mint a sikló, és feje háromszög alakú, feltűnően elkülönül a testtől. A keresztes vipera bőre barnás-szürkés, hátán jellegzetes, sötét cikk-cakk mintázat fut végig, amely az egyik legbiztosabb jel a felismerésére. Méretük általában kisebb, mint a siklóké, 50-70 cm körüliek.

• Élőhelyük: A viperák hűvösebb, sziklás területeket kedvelnek, és gyakran előfordulnak hegyvidéken, réteken vagy legelőkön. A keresztes vipera különösen a domb- és hegyvidéki területeken fordul elő, ahol napos sziklákon vagy bokrok alatt rejtőzködik.

• Életmódjuk: A vipera főként kisemlősökre vadászik, és ha fenyegetve érzi magát, nem habozik támadni. Marása mérgező, és bár ritkán halálos, azonnali orvosi ellátást igényel.

A siklók és a viperák megkülönböztetése nem mindig egyszerű, de van néhány biztos jele annak, hogy melyikkel van dolgunk:

• Fejforma: A siklók feje ovális és kevésbé feltűnő, míg a viperáknak jellegzetes háromszög alakú feje van.
• Testalkat: A siklók karcsúbbak, hosszúak, míg a viperák zömökebbek és rövidebbek.
• Mintázat: A keresztes vipera hátán látható cikk-cakk mintázat segít gyorsan felismerni, míg a siklók általában simább vagy foltosabb színűek.
• Viselkedés: A siklók inkább menekülnek, míg a viperák támadóbbak, ha sarokba szorítják őket.

Ha  kígyót látsz a természetben, mindig legyél óvatos, és próbálj távol maradni tőle!

Indexkép: Shutterstock