Napjainkban az időszakos böjtölés az egyik legnépszerűbb táplálkozási módszer, amely egy kínai kutatás szerint jelentős változásokhoz vezethet mind a bélrendszerben, mind pedig az agyban.

Az időszakos energiakorlátozásnak nevezett folyamatot a kínai kutatók 25 elhízott önkéntesen vizsgáltak 62 napon keresztül: csökkentették és folyamatosan ellenőrizték a kalóriabevitelüket, valamint néhány napos relatív böjtöt is tartottak. A vizsgálatban részt vevő személyek nemcsak fogytak – átlagosan 7,6 kilogrammot –, hanem a bélbaktériumok és az elhízással összefüggő agyi régiók aktivitásának változása is megfigyelhető volt esetükben.

Qiang Zeng, a kínai Geriátriai Betegségek Országos Klinikai Kutatóközpontjának egészségügyi kutatója szerint a bél mikrobiomjában és a függőséggel kapcsolatos agyi területek aktivitásában is rendkívül dinamikus változásokat figyeltek meg a fogyás alatt, és ezután is erős kapcsolatot láttak a két régió között.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi okozza ezeket a változásokat – a bél befolyásolja-e az agyat, vagy épp fordítva. Azt azonban már más kutatások is kimutatták, hogy a bélrendszer és az agy szorosan összefügg, így az agy bizonyos régióinak kezelése a táplálékfelvétel szabályozására is hatással lehet.

Ha sikerül többet megtudniuk a kutatóknak arról, hogy agyunk és bélrendszerünk hogyan függ egymástól, az jelentős változást hozhat az elhízás hatékony megelőzésében és kezelésében.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Pixabay