Kék zónának nevezik a tudósok és a demográfiával foglalkozó szakemberek azokat a régiókat, ahol az emberek a legtovább élnek. Japán a világ egyik kék zónájához tartozik: becslések szerint 92.139 százéves kort megélt lakosa van. Ebben komoly szerepük van a helyi ételeknek is.
Az ételek és az öregedés
Az öregedési folyamatokért részben a külső hatások felelősek, de nagy jelentősége van annak is, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Mivel a legtöbb krónikus betegség – például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák és az ízületi gyulladás – hatással van az öregedésre, annak lelassításához az egészségügyi problémák megelőzésén kell hogy legyen a hangsúly.
Egy új tanulmány arra jutott, hogy az étrend és a táplálkozás rendkívül fontos szerepet játszhat a biológiai óra lelassításában.
E tanulmány 144, 65 és 72 közötti japán férfi bevonásával zajlott, akik szerteágazó információkat osztottak meg káros szenvedélyeikről, fizikai állapotukról, társadalmi-gazdasági helyzetükről és étkezési szokásaikról. A kutatók vérmintákat is vettek a résztvevőktől, és „epigenetikus órákat" használtak, amelyek olyan egészségügyi markerek kombinációja alapján határozták meg biológiai életkorukat, mint a glükózszint vagy a vörös- és fehérvérsejtszám.
Két étkezési minta volt azonosítható, amelyet a vizsgálatba bevontak követtek. Az egyik a nyugati típusú étrend volt, amelyre a húsok – köztük feldolgozott húsok – és tojás-majonéz alapú öntetek magas bevitele volt jellemző; a másik, japán hagyományokon alapuló minta pedig nagyobb mennyiségben zöldségeket, gyümölcsöket, különféle hínárféléket és nattót, azaz egy fermentált szójababot tartalmazott. Mindezek alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy
az egészséges japán étrendet követő résztvevőknél lassabban jelentek meg a biológiai öregedés jelei.
A japán étrend tehát segíthet késleltetni az öregedést, szemben a nyugatira jellemző táplálkozási szokásokkal.
A japán étrend jótékony hatásai
A friss, feldolgozatlan japán alapanyagok – mint a rizs, a fermentált élelmiszerek és savanyúságok, az olajos halak és bizonyos húsfélék – fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek vagy a stroke miatti korai halálozás kockázatát.
Az olajos halak gazdagok ómega-3-zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre, a fermentált élelmiszerek pedig javítják a bélrendszer állapotát, és támogatják a vércukorszint szabályozását s az anyagcsere egészségét.
A japán étrend továbbá számos polifenolban gazdag élelmiszert tartalmaz, mely növényi vegyület elősegíti a bélműködést, tápanyagforrásként szolgál a bélbaktériumok számára, és gyulladáscsökkentő hatású.
Japán ételek, amelyek hozzájárulhatnak az öregedés hatásainak csökkentéséhez
Hínárfélék
A kombu, a wakame és nori néven ismert hínárféléket gyakran használják fel különböző fogásokhoz. A nori a sushi egyik ismert összetevője, a kombu pedig, mely egy vastagabb tengeri moszat, a japán levesek nélkülözhetetlen hozzávalója.
A tengeri hínárfajták és moszatok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, azonban a jódtartalmuk magas, tehát a pajzsmirigy-problémákkal küzdők és a terhes kismamák számára kerülendő.
A tengeri hínárfajták és moszatok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok – fotó: Shutterstock
Nattó
A nattó egy hagyományos japán étel, amely fermentált szójababból készül. Ehhez egy bacillus natto nevű baktériumfajtát használnak fel, amely megpuhítja a babot, és egy nyúlós, ragadós szövettel vonja be. Az erőteljes szagú és ízű nattó izoflavonjai támogathatják a hormonális egészséget. A nattó prebiotikum is, így támogatja a „jó" bélbaktériumok szaporodását, továbbá a K-vitamin, ásványi anyagok és rostok kiváló forrása.
Jó, ha tudjuk, hogy a fermentált ételek napi fogyasztása 10 százalékkal csökkentheti az agyvérzés és a szívroham kockázatát.
A nattó egy hagyományos japán étel, amely fermentált szójababból készül – fotó: Shutterstock
Umeboshi
Az umeboshi egy nagyon sós és savanyú pácolt szilva, amelyet a rizs mellé szolgálnak fel, de a ramenben és édességekben is megtalálható. Képes csökkenteni a fáradtság hatásait, és segíthet helyreállítani az étvágyat. A japán savanyúságok megkönnyítik az emésztést, erősítik az immunrendszert, és védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben.
Forrás: divany.hu