Szervezetünknek egész évben szüksége van megfelelő vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, és a nagy melegben fontos pótolni ezeket ahhoz, hogy ne lépjen fel hiányállapot, melynek következtében fáradtnak, kimerültnek, ingerlékenynek érezhetjük magunkat, s az immunrendszerünk is legyengül.
A-vitamin
A nyári időszakban kiemelten fontos az A-vitamin pótlása, amely védi a szem egészségét, és hozzájárul a magas UV-sugárzásnak kitett bőr védelméhez. Segít helyreállítani a naptól károsodott bőrt, és csökkentheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.
Magas A-vitamin-tartalommal rendelkező ételek: sárgarépa, édesburgonya, sárgadinnye, zöld leveles zöldségek, tökfélék, paradicsom, máj és tojás.
B-komplex vitaminok
Hozzájárulnak a szervezet védelméhez, a mentális frissesség megőrzéséhez és az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez.
B-komlex-források például: marha- és csirkemáj, méhpempő, tengeri halak, magvak, zöld színű zöldségek, tojás, feta sajt, tiszta forrásból származó marhahús.
C-vitamin
Az erős antioxidáns hatású C-vitamin, mely hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez, a nyári hónapokban is nélkülözhetetlen.
C-vitamin-források például: homoktövis, egres, csipkebogyó, paprikafélék, citrusfélék, spenót, brokkoli, narancslé, eper, karfiol.
Nyáron se feledkezzünk meg a vitaminpótlásról – fotó: Shutterstock
D-vitamin
A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, tárolását, szabályozza a vér kalcium- és foszforszintjét, és segít az erős fogak, csontok kialakításában. Táplálékkal csekély mennyiségű D-vitamint tudunk bevinni, hiszen csak néhány élelmiszer tartalmazza nagyobb mennyiségben, ezért érdemes naponta legalább 10-15 percet a szabadban eltölteni.
Élelmiszerek, melyek D-vitamint tartalmaznak, például: gomba, hal, tojássárgája.
Ásványi anyagok, melyekre nyáron is nagy szükség van
A nátrium, illetve a kálium a szervezet folyadékháztartás-szabályozásáért felel, ami egész évben, de nyáron különösen fontos.
A vas nélkülözhetetlen az alapvető élettani folyamatokhoz. Vörös húsokból, tenger gyümölcseiből, tökmagból, lencséből, babból és tofuból pótolhatjuk.
A magnézium hozzájárul a normál ideg- és izomfunkciókhoz, valamint hőségben a testhőmérséklet szabályozásában is jelentős szerepe van. Legjobb forrásai a diófélék, magvak, hüvelyesek, leves zöldségek, banán, teljes értékű gabonák.
Forrás: mindmegette.hu