De vajon mi volt az ára annak, hogy a báránysültet, vagy a sertés pecsenyét szépen feltálaljuk?
Volt aszály-, vagy más káresemény és végül sikerült eredményesen betakarítani a termést? Megérte elvetni, egy éven át dolgozni, majd learatni?
fotó: Shutterstock
Megérte a takarmányt megtermelni? Érdemes volt minden reggel korán kelni, etetni, itatni, trágyázni – és végül eladni a felvásárlónak a borjút, bárányt, hízót?
A precíziós gazdálkodás és a digitalizáció világban a legegyszerűbben kapunk választ ezekre kérdésekre, hiszen a gazdaság nyilvántartó- és felügyeleti rendszere akár automatikusan is kiértékelheti a gazdálkodási évet.
De vajon mi a helyzet a legkisebb háztáji gazdaságok termelőivel? Nekik miért éri meg annyit dolgozni a kiskerten? Ők miért kelnek fel hajnalban egy pár jószághoz? – ezeken a kérdéseken gondolkodtam, amikor az egyik közösségi oldalon megrendítő és elgondolkodtató írást találtam.
A szerző kérésére név nélkül továbbítjuk az üzenetet – egy magyar háztáji kisgazdaságból, minden vidéken élő embernek, sok szeretettel:
|
fotó: Shutterstock
Tanulságos üzenet, amely komoly kérdéseket vet fel a nagyüzemi technológiákat alkalmazó gazdálkodók irányába is:
Hogyan lehet azokat az értékeket, amelyek a háztáji gazdaságban a természettel összhangban megvalósulnak, a nagyüzemi termelésben is megőrizni?
Gondolkodjunk el és tegyük fel magunknak ezeket a kérdéseket:
- Nekem miért éri meg gazdálkodni?
- Versenyképesen, nyereségesen tudok termelni?
- Részese vagyok a kiváló minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszerek alapanyag-előállításának?
- Mindezek mellett képes vagyok javítani a talajok állapotát és fenntartható módon gazdálkodni?
- Miben tudnék fejlődni? Milyen célokat tűztem ki magam elé a jövő évre?
- Mit tanultam ebben az évben és miben fogom képezni magamat jövőre?
- Milyen kihívásokra, veszélyekre, kockázati tényezőkre kell felkészülnöm jövőre?
fotó: Shutterstock
Rengeteg előírásnak, elvárásnak és kihívásnak kell megfelelnie a XXI. század termelőjének úgy, hogy a gazdálkodás körülményeit tovább nehezíti a változó klíma és a szélsőséges időjárás.
Azonban folyamatos tanulással, az új technológiák és innovációk megismerésével és elsajátításával fejlődni tudunk és alkalmazkodhatunk a természet változásaihoz, sőt, akár lassítani is tudjuk a kedvezőtlen folyamatokat.
Mindezek mellett ne felejtsük el az őseinktől örökölt tudás frissítését és megőrizni azt az alázatot, amellyel a termőföld és az anyatermészet igényeit szolgálták.
Hasznosítsuk az ünnepek alatt a szabadidőnket és képezzük magunkat, ismerjünk meg új technológiákat, tervezzünk hosszú távra és tűzzünk ki új célokat! A tanulást minden gazdálkodónak teljes élete során folytatnia kell.
A termőföldet nagyszüleinktől örököljük, de az unokáinktól kapjuk kölcsön – fotó: Shutterstock
Ajánljuk olvasóinknak fórum rovatunkat, ahol gyakorló gazdálkodók osztják meg egymással szakmai kérdéseiket, észrevételeiket és tapasztalataikat. Tanulni a leghatékonyabban egymástól lehet!
Érdeklődsz a precíziós gazdálkodás iránt? A mezőgazdaság digitalizációs irányába tartó fejlődése soha nem látott rohamban nő.