A kávézacc az a melléktermék, ami általában a kukában landol, pedig sokféle módon felhasználható, ráadásul szerepe lehet egyes neurodegeneratív betegségek leküzdésében is – írja a hvg.hu.

Most a brazil Szövetségi Műszaki Egyetem kutatói egy újabb érvet találtak a kávézacc megbecsülése mellett, ugyanis a vizsgálataikból kiderült, hogy képes megkötni a talajvízben a bentazon nevű, mezőgazdaságban gyakran használt gyomirtó szert.

kávézacc

A kávézacc az a melléktermék, ami általában a kukában landol – fotó: pixabay.com

A Journal of Chemical Technology and Biotechnology folyóiratban közölték a kutatásaik eredményét, amely szerint ezzel a technológia gyakorlati alkalmazásával egyszerre két környezeti problémát is lehetne kezelni.

Egyrészt, a kávézacc nem lenne többé hulladék, másrészt enyhíteni lehetne vele a gyomirtók által okozott természeti károkat is.

A brazil kutatók arról számoltak be, hogy ha a kávézaccban lévő szén aktiválására cink-kloridot használtak, akkor az 70 százalékos hatékonysággal távolította el a bentazont. Ez a fajta gyomirtó a talajvízbe és ivóvízbe kerülve az emberi egészségre nézve káros: nemcsak lenyelve okoz problémákat, hanem a bőrön át felszívódva is.

Az eredményeket a Science Alert összegezte, amiben megjegyezték, hogy bár ezek még csak előzetes megállapítások, mindenképpen ígéretesek. Arra utalnak ugyanis, hogy a kávézaccban található szén hatékonyan képes kezelni a bentazonnal szennyezett vizet.

Egyelőre még nem értik egészen pontosan, miként tudja a szén elnyelni a gyomirtó szert, de a jövőbeli tanulmányok erre is magyarázatot adhatnak. Mindez jelentős előrelépést jelentene a kávézacc hasznosításában.

Indexkép: pixabay.com