Laktózérzékenység akkor alakul ki, ha a szervezetünk nem képes a tejcukor lebontásához elegendő enzimet termelni. Hazánkban a felmérések szerint a lakosság 10–35%-a szenved laktózérzékenységben, ez világszinten 75% a felnőtteknél.

Mi az a laktóz?

A laktóz egy természetes cukorféle, amely a legtöbb emlős tejében megtalálható. Szervezetünk normál esetben a laktáz enzim segítségével bontja le, hogy így könnyebben felszívódhasson az emésztőrendszerünkben. Amennyiben nem termelődik elegendő laktáz a vékonybélben, idővel laktózérzékenység alakulhat ki, ami emésztési problémákhoz vezethet.

Felnőttkorunkra természetes módon csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben: míg újszülöttként az anyatej megemésztéséhez különösen fontos számunkra, addig felnőttként már kevésbé van szükségünk a tejcukor lebontását végző laktáz enzimre.

Laktózérzékenység esetén – az emésztőenzim csökkenése miatt – az emésztetlen laktóz a vastagbélbe kerül, ahol a bélbaktériumok fermentálják, ez pedig kellemetlen panaszokat okozhat.

A laktózérzékenység a genetika és az említett tényezők mellett (táplálkozási szokások vagy életkorral összefüggő laktázhiány) bélbetegségek és bakteriális fertőzések következtében is kialakulhat.

A laktózérzékenység tünetei

Gyomorfájdalom és puffadás: a laktózintolerancia leggyakoribb tünetei közé tartozik a gyomorfájás és a puffadás. Mivel laktáz hiányában az emésztetlen tejcukrot a vastagbélben lévő baktériumok fermentálják, ott felesleges gáz és víz képződik.

Megnövekedett gázképződés: a laktóz bélben zajló fermentációja fokozott gázképződést is eredményez: felesleges hidrogén, metán és szén-dioxid képződik a vastagbélben, ezek a gázok felelősek a puffadásért.

Hasmenés: a laktóz nem megfelelő emésztése következtében víz halmozódhat fel a vastagbélben, ami hasmenéshez vezethet.

Hányinger, hányás: a hányinger és a hányás felnőttek és gyermekek esetében is a laktózérzékenység tünetei lehetnek. A többi panaszhoz hasonlóan ezek is általában legalább 30 perccel, de legfeljebb 2 órával a tejtermék elfogyasztása után jelentkeznek.

Egyéb panaszok: van, aki fejfájásra, fáradtságra, izom- és ízületi fájdalomra, sőt ekcémára is panaszkodik. Fontos azonban, hogy ne keverjük össze a laktózérzékenységet a tejallergiával!

tej

Laktózérzékenység akkor alakul ki, ha a szervezetünk nem képes a tejcukor lebontásához elegendő enzimet termelni – fotó: Shutterstock

Laktózintolerancia esetén teljesen ki kell iktatnunk a tejet az étrendünkből?

Laktózintolerancia esetén sem kell teljesen kiiktatnunk a tejet és egyéb tejtermékeket az étrendünkből, ugyanis már szinte mindenből rendelkezésünkre áll laktózmentes alternatíva.

Vannak továbbá olyan tejtermékek, melyekben kisebb mennyiségben található laktóz, de választhatunk növényi alapú helyettesítőket is. Illetve vásárolhatunk laktáz enzimet is, amely szintén segít elkerülni a tüneteket.

Forrás: noklapja.hu