A hüvelyeseknek igazán sok szuperképességük van, amikkel jobb hellyé tehetik a világot. Többek között harcolhatnak a klímaválság ellen, hiszen termelésükhöz sokkal kevesebb vízre és energiára van szükség - írta meg a Greendex.
Kiválhatjuk velük a húsfogyasztást
Az első és legfontosabb tulajdonságuk, hogy az összetételük lehetővé teszi, hogy kiváltsuk a húsfogyasztást. Ezzel pedig nagymértékben járulhatunk hozzá a bolygó légkörének megóvásához. Ahogy azt mindenki tudja, a haszonállattartás igen magas kibocsátással jár, főleg ha azt nézzük, hogy napjainkban a világ összes mezőgazdasági területének 60 százalékán marhahústermelés folyik.
Az biztos, ha felhagynánk a húsfogyasztással, azzal hatalmas változást érhetnénk el. Ha csak azt vesszük alapul, hogy egy kiló lencse megtermeléséhez 1250 liter vízre van szükség, míg egy kiló marhahús előállításához minimum 13 ezer litert használunk fel, akkor jól látszik, hogy hol a hiba.
Nem a húsfogyasztástól leszünk alultápláltak
A vegetáriánus és a vegán étkezést ellenzők körében elterjedt, hogy aki nem eszik húst, az alultáplált, nem visz be elég ásványi anyagot, vitamint, és fehérjét. A húsban található tápanyagok nagy része a hüvelyesekben is megtalálható, sőt vannak olyan fajták is, amelyek magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint egyes húsok.
A másik gyakran emlegetett a B12-vitamin fontossága, amivel kapcsolatban azért nem árt tisztázni, hogy a nagyüzemben tartott állatok húsában sem igazán van belőle megfelelő mennyiség. Ezt tehát azoknak is érdemes pótolniuk, akik húst esznek hússal.
Az ár kérdése
A hüvelyesek mellett szól még az áruk is. Bár nem mindegy, hogy melyiket választjuk, azért a legtöbb változata olcsóbb a húsnál. Régebben gyakran nevezték őket a szegény ember húsának, talán nem csoda, hogy Afrikában és néhány dél-amerikai országban a mai napig ezek számítanak a legfontosabb tápanyagforrásnak.
Az adatok szerint itthon ritkán fogyasztjuk őket. A KSH 2020-as felméréséből az derült ki, hogy egy magyar ember évente átlagosan 0,3 kg zöldbabot, 0,5 kg zöldborsót, valamint 0,7 kg száraz hüvelyest fogyaszt. Ez összesen csupán 1,5 kg. Ehhez képest baromfiból 25,2 kg az átlag, kenyérből pedig közel 35 kg. Lenne tehát mit lecserélni lencsére, babra, vagy éppen borsóra.
A hüvelyesek legfőbb tulajdonságai
A hüvelyesek a pillangósvirágúak közé tartoznak, amelyek remekül beilleszthetőek a talajregenerációs mezőgazdasági eljárásokba. Gyökereik nitrogént kötnek meg a talajban, amire minden növény termesztése során szükség van. Ide tartozik többek között a bab, a borsó, a lencse, a szója, valamint a csicseriborsó.
Számtalan féle és fajta bab közül válogathatunk, amiket érdemes lenne rendszeresen fogyasztani - fotó: pexels.com
Termésük hüvelyben fejlődik, beltartalmi értékük pedig különösen magas. Gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjékben, és persze rostokban. Gluténmentesek, nem növelik meg a koleszterinszintet, nem beszélve az alacsony glikémiás indexükről, aminek köszönhetően hosszan eltelítenek.
Mivel a szárított babok eltarthatóak, könnyen szállíthatóak, így itt nem kell tartani az exportból származó termékektől sem. Ezen élelmiszerek fogyasztása, szállítása kevésbé terheli a környezetet.
Aki pedig teheti, nyugodtan termesszen otthon belőlük, szárítani sem feltétlenül szükséges, hiszen például a fejtett bab, a zöldbab, a zöldborsó mind fogyasztható nyersen, vagy tárolható a fagyasztóban.