Neked is magas a villanyszámlád? Sajnos sokan vagyunk így ezzel. De vannak olyan trükkök, amelyek segítségével látványosan tudod csökkenteni a csekken szereplő összeget. Hidd el, a sok kicsi itt tényleg sokra megy! Ráadásul, ha alaposan átnézzük, mit használunk rosszul, kiderülhet, hogy nem is olyan kis összegek azok, amiket meg tudunk takarítani.

A pénztárcánkon kívül pedig még a természet is örülni fog az új, környezetbarát szokásainknak. Mert nem csak pénzt veszíthetünk, ha feleslegesen használjuk az áramot.

Ezekkel a tippekkel csökkentheted a villanyszámlát

1. Az ablakok szigetelése ugyan nem kis munkával és költséggel jár, de nagyon is sokat jelent az energiafogyasztásunk szempontjából. Hamarosan itt a fűtési szezon, és egyáltalán nem mindegy, hogy a meleg kiszökik az ajtókon, ablakokon, vagy bent marad az otthonunkban.

De akár a nyári hűtési költségek is csökkenhetnek, ha megfelelően vannak szigetelve a nyílászárók. A régi, huzatos ablakok és ajtók a fűtési és hűtési költségek akár 25%-át is felemészthetik - tudjuk meg az otthonlap.hu cikkéből. Ha nem tudjuk kicserélni, akkor szigeteljük le azokat. Az sem árt, ha huzatfogó párnákat vagy ablakfóliát is használunk, hiszen így is 5-10%-kal tudjuk csökkenteni a fűtési és a hűtési költségeket.

áram háztartási gép villany

Minden egyes helyiségben tudjuk csökkenteni a villanyszámlát egy kis odafigyeléssel. Fotó: Shutterstock

De magával a fűtési rendszer hatékonyabb használatával is sokat spórolhatunk. Alig vesszük észre, de ha a termosztátot pár fokkal lejjebb állítjuk, azzal óriási költségeket tudunk megtakarítani. Minden egyes Celsius-fok csökkentésével 6-8%-kal mérséklődhet a fűtési számlánk. De akkor is érdemes lejjebb állítani a fűtést, ha nem vagyunk otthon napközben, vagy ha elutazunk pár napra.

A hűtésen is sokat spórolhatunk. Minden egyes fokkal, amit a klímaberendezés állításával megtakarítunk, 6-8%-os energiamegtakarítást érhetünk el, de nagyon sokban hozzájárul a költségek csökkentéséhez az is, ha rendszeresen karbantartjuk a klímaberendezést. A szűrők tisztítása is hozzájárulhat a hatékonyabb működéshez és az alacsonyabb költségekhez. Ha pedig tehetjük, a klíma helyett használjunk ventilátort, hiszen az jóval kevesebb áramot fogyaszt.

2. Az sem mindegy, hogy milyen izzókat használunk. Attól, hogy a hagyományos izzókat energiatakarékos LED-ekre cseréljük, a fény nem hogy csökkeni fog, hanem esetenként még világosabb is lehet. És ezzel az is világossá fog válni, hogy egy átlagos LED izzó 80-90%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hagyományos izzó, sőt, akár 15-20 évig is működhet. Úgyhogy hiába drágábbak a LED izzók, hosszú távon nagyon is sokat jelent a villanyszámla tekintetében, ha bevetjük őket. Persze ettől még ugyanúgy vigyázzunk arra, hogy ne égjen feleslegesen egyetlen égő sem. Ha tehát kimegyünk egy helyiségből, kapcsoljuk le a villanyt.

3. Ha valamilyen elektromos berendezést nem használunk, ne legyünk restek kikapcsolni. Habár voltak olyan nézetek, amelyek szerint ártunk a berendezéseknek, ha nem készenléti üzemmódban hagyjuk azokat, hanem gyakran ki- és bekapcsoljuk, ez nem nyert bizonyosságot. Abban azonban egészen biztosak lehetünk, hogy ha nem kapcsoljuk ki a berendezéseket, azzal éves szinten akár több ezer forintos többletkiadást is elérhetünk. De akár okos dugaljakat is használhatunk, így azok időzítve kapcsolják ki a készülékeket.

Ezek a berendezések igazi áramzabálók!

Menjünk hát végig, helyiségről helyiségre, és nézzük meg, hogyan tudunk spórolni.

1. A reggel általában a fürdőszobában kezdődik. A vízmelegítés pedig az egyik legnagyobb energiafogyasztó a háztartásban, ezért érdemes lejjebb állítani a bojler hőmérsékletét 60°C-ra, így nem pazaroljuk el feleslegesen az energiát. Ezzel évente több ezer forintot takaríthatunk meg. Sőt, ha hőtartó borításokkal látjuk el a bojlert és a csöveket, azzal szintén minimalizálhatjuk a hőveszteséget.

A mosógépek energiafogyasztásának nagy része is a vízmelegítésre megy el, ezért ha alacsonyabb hőfokon (30-40°C) mosunk, azzal is jelentősen csökkenthetjük a mosás költségeit. Ráadásul az alacsonyabb hőmérséklet kevésbé károsítja a ruhákat, mint a magas. A szárítógép használata helyett pedig ha tudjuk, inkább teregessük ki a ruhákat, hiszen az ingyen van.

A fürdőszobán belül a legtöbb áramot egyértelműen a mosógép fogyasztja. Ha 1,8 kg műszálas ruhát 50 fokon mosunk, az kevesebb, mint 1 kWh áramot fog fogyasztani, míg ha 4 kg ruhát mosunk ki előmosással együtt, 90 fokon, az már 2,5 kWh fogyasztást jelent. Így érdemes lecsökkenteni a hőfokot, hiszen azzal rengeteget takarékoskodhatunk.

Azzal is sokat tudunk spórolni, ha nem indítjuk el félig tele a mosógépet, hanem kitöltjük azt koszos ruhákkal. Ha van egy külön centrifugánk is, amennyiben azt öt héten át használjuk, 1 kWh elektromos áramot fog fogyasztani.

Ne hagyjuk készenléti állapotban a háztartási gépeket, hanem inkább kapcsoljuk ki őket. Sokat tudunk ezzel is megtakarítani. Fotó: Shutterstock

Ellenben, ha valaki azzal magyarázza a borotválkozás elhagyását, hogy spórolni akar, az nem igazán állja meg a helyét, ugyanis egy elektromos borotva, ha azt öt éven keresztül minden nap használjuk, összesen 1 kWh áramot fogyaszt, viszont a rövidebb haj egyértelműen jobban megéri, hiszen egy órányi hajszárítással 1 kWh áramot fogyasztunk.

2. A konyhában a legfőbb áramtolvaj természetesen a hűtőszekrény és az elektromos tűzhely. A hűtőszekrény azért is, hiszen folyamatosan fogyasztja az áramot, így nem mindegy, milyen energiaosztályba sorolt készülék áll a konyhában. Ha túlságosan öreg már a hűtőszekrény, érdemes elgondolkodni rajta, hogy lecseréljük, hiszen a modern berendezések csupán a töredékét fogyasztják annak, mint éltesebb társaik.

Az is fontos, hogy ne nyitogassuk percenként a hűtő ajtaját, hiszen ezzel rengeteg energiát pazarolunk el. Célszerű előre átgondolni, mire lesz szükség, és azt egyszerre kivenni belőle. Azzal is sokat spórolhatunk, ha nem toljuk be teljesen a falig, nem tesszük a konyha napos oldalára, és ha rendszeresen leolvasztjuk. A hűtőszekrény ideális hőmérséklete 0 +8 fok közötti, míg a mélyhűtőé -18 fok, így felesleges ennél hidegebbre állítani.

Az elektromos tűzhelyen egyheti étel elkészítése egy négytagú család számára 20 kWh áramba kerül. Éppen ezért fontos, hogy egyszerre nagyobb adagokat főzzünk, hiszen úgy hasonló energiaráfordítással nagyobb mennyiségű ételt nyerünk. Az sem elhanyagolható tény, hogy ha fedőt teszünk az edényünkre, azzal felgyorsítjuk a főzési folyamatot, és kevesebb áramot fogyasztunk. A sütőt is érdemes csak akkor bekapcsolni, amikor többféle ételt is készítünk benne egyszerre.

A kisebb edényeket érdemes a kisebb főzőlapokon használni, a fedőt pedig mindig tegyük rá az edényre, hogy ne vesszen el a hő. Az indukciós főzőlapok sokkal hatékonyabbak a hagyományos elektromos vagy gázfőzőlapoknál, de a sütő előmelegítése is rengeteg energiát visz el, így ahol ezt el lehet hagyni, ott inkább spóroljunk az energiával.

De nehogy azt gondoljuk, hogy a kisebb, elektromos árammal működő berendezésekre nem kell odafigyelnünk! 5 adag étel felmelegítése a mikrohullámú sütőben 1 kWh áramot fogyaszt, míg egy telepakolt mosogatógép egy mosással a dupláját.

3. De nézzünk csak szét egy kicsit jobban a nappalinkbanAz elemtöltő használata nagyon is megéri, hiszen 100 óra töltés 1 kWh áramot fogyaszt. Az izzókat sem árt lecserélni energiatakarékos izzókra, hiszen 50 órányi használattal fogyasztanak el 1 kWh áramot. Azonban nem árt átgondoltan használni a fúrógépet sem, hiszen mindössze 4 óra használathoz 2 kWh áramra van szüksége, 500 W készülékteljesítmény mellett.

A hifiberendezés 8-10 órányi használata, a 3 kW teljesítményű hősugárzó 20 percnyi használata, és 40 csésze kávé lefőzése is mind-mind 1 kWh áramot fogyaszt. Ha fázunk, és konvektorral szeretnénk melegebbá tenni az otthonunkat, a 2 kW teljesítményű konvektor félórányi fűtése fogyaszt 1 kWh áramot. A mobiltelefon-töltő 100 töltéssel 1 kWh áramot nyel el.

Az otthoni munkavégzésbe sem árt belekalkulálni, hogy 3 órányi számítógéphasználattal máris elvertünk 1 kWh áramot. Ha pedig munka közben televíziónézéssel mulatnánk az időt, egy 51 cm-es LED TV 9 órányi használata szintén ugyanennyi áramfelhasználást fog jelenteni. De ha két órán át vasalunk, szintén ennyi áramba fog kerülni.

Ami pedig igazi pénzkidobás, ha bedugva hagyjuk a töltőt akkor is, amikor nem töltünk semmit, és ha nem kapcsoljuk ki a berendezéseket, hanem készenléti állapotban tartjuk azokat. Érdemes tehát odafigyelni rá, hogy amit nem használunk, ne maradjon áram alatt, ha pedig kijövünk egy helyiségből, akkor kapcsoljuk le a villanyt. A különbség kézzel fogható és szemmel látható lesz.

Magyarországon is egyre több háztartás telepít napelemeket, és ez hosszú távon jelentős megtakarítást hozhat. A rendszer telepítése után az áramköltségek szinte nullára csökkenthetők, így egy jól megtervezett napelemrendszer akár 10-15 éven belül megtérülhet.

Figyeljünk hát oda az áramfogyasztásunkra, mert ezzel a környezetünket és a pénztárcánkat is kíméljük.