A magyar borászat minőségében, technológiai hátterében is megerősödött az elmúlt időszakban, ez alapvetően a fejlesztési, beruházási támogatási programoknak köszönhető – közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken, a Bács-Kiskun vármegyei Izsákon.

Feldman Zsolt, a helyi városházán tartott szőlész-borász fórumon ismertette: 58 ezer 249 hektár szőlőterület van az országban a 2024. július 31-ei adatok szerint. Az idén a becslések szerint körülbelül 2,9-3 millió hektoliter seprős újbor és must lesz.

Az országos termésátlag-becslés hektáronként 83 mázsa, ami megfelel a sokévi átlagnak. A tavalyi adatok szerint a borfogyasztás évente 18,7 liter egy főre vetítve.

A szőlő-bor ágazati támogatásokról szólva elmondta, hogy a szőlő szerkezetátalakítási támogatás lényegében a hazai szőlőültetvények megújításának a kilencven-kilencvenöt százalékát finanszírozta az elmúlt években.

Hozzátette, hogy ezen a téren növelték a támogatási összegeket, így be tudták építeni azt a bevételkiesést, ami egy megújuló szőlőültetvény nem termő jellegéből fakad.

Hamarosan több pályázati felhívás is érkezik a szőlész-borász ágazat számára

Hamarosan több pályázati felhívás is érkezik a szőlész-borász ágazat számára – Fotó: Shutterstock

A saját bort készítő szőlőtermelőt is valamilyen mértékben kiemelték ebben a konstrukcióban. A szőlő szerkezetátalakítási támogatási kérelem benyújtására az idén november 2-től 30-ig lesz lehetőség. A keretösszeg a 2024-től 2027-ig tartó időszakban 71 millió euró – tájékoztatott.

A borászati beruházások esetében 21 millió euró a keretösszeg a 2027-ig tartó időszakban. A támogatási kérelmek benyújtására 2025. március 1-től 20-ig lesz lehetőség.

A borászati gépek, technológiai berendezések mellé, nem önállóan napelemes rendszerre, vállalati szoftverre is lehet majd támogatást igényelni – közölte.

Megjegyezte: augusztusban nyílt meg és szeptemberig volt nyitva a kétszázmillió forintig elnyerhető beruházási támogatásokra szóló pályázati felhívás, amelyet intenzív érdeklődés kísért.

Szólt arról, hogy most jelenleg nyitva áll a komplex élelmiszeripari feldolgozások nemzeti felhívása is, amely során a borászatok a kétszázmillió forint feletti projektjeikhez igényelhetnek támogatást.

Beszámolt arról is, hogy lesz egy új támogatási konstrukció borászati innováció elnevezéssel.

Ez az itthon még nem alkalmazott technológiák, eljárások bevezetésének támogatását célozza, amely révén az ágazat szereplői új piacokat, fogyasztókat érnek el. Példaként említette az alkoholcsökkentett és alkoholmentesített borászati termékek előállítását.

A támogatási kérelmeket a tervek szerint 2025 első negyedévében lehet majd benyújtani. A keretösszeg a jelenlegi támogatási időszakban 1,5 millió euró.

Promóciós támogatásokra a keretösszeg 6 millió euró, a tervek szerint a támogatási kérelmeket 2024 decemberében lehet majd benyújtani.

Elmondta, hogy októberben újranyílik az új telepítési engedélyek kérelmezési időszaka. Ehhez kapcsolódóan idén novemberben az új ültetvények telepítési támogatásának (EMVA, vidékfejlesztés) jogcíme is megnyílik a tervek szerint.

A támogatás az új ültetvények telepítése mellett lehetőséget nyújt szőlészeti gépek és berendezések beszerzésére is – tette hozzá Feldman Zsolt.

A pályázatokról információk itt olvasható.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!