A májunknak kulcsfontosságú szerepe van az általános egészségünk megőrzése szempontjából, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásunkra, hogy elősegítsük a májunk egészségét. A helytelen táplálkozás ugyanis a májunk egészségére is kihat, azonban bizonyos élelmiszerek kifejezetten jót tesznek e fontos szervünknek, illetve betegség esetén a gyógyulást is segíthetik. De melyik élelmiszerek tesznek a legjobbat a májnak?

Paradicsom

A paradicsom sok vizet tartalmaz, és egyben vízhajtó hatású is, ezért gyakran használják tisztítókúrák során. Emellett óvja a máj egészségét, segíti a vér megtisztulását, alacsony a kalóriatartalma, könnyen emészthető, továbbá sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne található C-vitamin támogatja a zsírsejtek lebontását, rostjai pedig megszabadítják az emésztőrendszert a káros salakanyagoktól.

paradicsom

A paradicsom óvja a máj egészségét – fotó: Pixabay

Kávé

Kutatások igazolják, hogy mind a koffeintartalmú, mind a koffeinmentes vagy az instant kávé csökkenti a krónikus májbetegség és szövődményeinek kockázatát. A szakemberek úgy vélik, hogy napi 3-4 csésze kávé elfogyasztása biztosítja a maximális védőhatást. Bizonyított az is, hogy a rendszeres, hosszú távú kávéfogyasztás az egészséges emberek és a májbetegségben vagy krónikus alkoholfogyasztásban szenvedők esetében is védi a májenzimeket.

kávé

A kávé csökkenti a krónikus májbetegség és szövődményeinek kockázatát – fotó: Pixabay

Zabpehely

A zabban lévő speciális rostok különösen hasznosak lehetnek a máj számára. A zab és a zabpehely nagy mennyiségű béta-glükánnak nevezett vegyületeket is tartalmaz, melyek segítenek egyensúlyban tartani az immunrendszert és leküzdeni a gyulladást, emellett csökkenthetik a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. A zabból származó béta-glükánok segíthetnek csökkenteni a zsír mennyiségét is a májban, ami szintén segíthet a máj védelmében.

Fokhagyma

A nyers fokhagyma rendszeres fogyasztása jelentősen mérsékelheti a zsírfelhalmozódást és a májrák kockázatát is. Segít aktiválni a májban lévő enzimeket, amelyek eltávolítják a szervezetre káros méreganyagokat. A fokhagyma két természetes vegyületet is tartalmaz, az allicint és a szelént, amelyek megtisztítják és védik a májat. A fokhagyma továbbá csökkenti a koleszterin és a trigliceridek szintjét, melyek túlterhelhetik a májat, és megakadályozhatják a megfelelő működését.

fokhagyma

A fokhagyma két természetes vegyületet is tartalmaz, amelyek megtisztítják és védik a májat – fotó: Pixabay

Zöld tea

A zöld tea kifejezetten magas antioxidánstartalmú. Ezek a molekulák lehetővé teszik a máj aktiválását és méregtelenítését, így csökkentik a májbetegségek, például a fibrózis, a zsírmáj és a hepatitis kockázatát. Az antioxidáns tulajdonságairól ismert polifenolok csökkentik a vérzsírszintet, és támogatják a szív- és az érrendszer egészséget. A zöld tea csökkentheti a májrák kockázatát is.

Gyümölcsök

A piros vagy sötét bogyós gyümölcsök gazdagok a polifenoloknak nevezett antioxidánsokban, amelyek segíthetnek megvédeni a májat a károsodásoktól.

A szőlő héjában és magjában található vegyület enyhíti a májproblémák tüneteit, például a máj megnagyobbodását, gyulladását és a zsír felhalmozódását.

Halak

A zsíros halak fogyasztása csökkentheti a májbetegségek kockázatát. A zsíros hal ómega-3 zsírsavakban gazdag, melyek segítenek csökkenteni a gyulladást, továbbá nagyon hasznosak a máj számára is, mivel megakadályozzák a felesleges zsírok felhalmozódását, és fenntartják az enzimszintet a májban.

Dió

A dió telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a zsírmáj kialakulását, és csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt.

Olívaolaj

Egyes zsírok jótékonyan hatnak a májra, ilyen az olívaolaj is, amely segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt, és javítja a májműködést magas telítetlenzsírsav-tartalmának köszönhetően.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock