A juhász soha nem mondja meg, hogy hány állatot őriz - feleli a videóban Hegedűs László arra a kérdésre, mekkora az állomány. Annyi azonban kiderül, hogy nyolcvannál több anyajuhra vigyáz, de tulajdonképpen ez a lényeg, mert minden az időzítés és az ellések körül forog. Karácsonykor a legmagasabb a bárányok ára, amit érdemes figyelembe venni a kos "ráengedésekor".

Kulisszatitkok a hodályból

Hogyan oldja meg a juhász, hogy a bárány ne pocsékoljon, azaz ne húzza magára az összes szálas takarmányt etetéskor? Zavarja-e az anyát, ha a kis bárányon más állat szagát érzi? Körmölésnél, oltásnál milyen trükkel fogja be juhokat? Mindez kiderül Csorba Dániel filmjéből, aki egy éven keresztül követte nyomon Hegedűs László munkáját. A korábbi agrármérnök 2020-ban hagyta ott addigi állását, és kunbaracsi tanyáján kezdett új életet.

A ma már juhászként tevékenykedő férfi jó példája annak, milyen az, amikor a szakértelem szenvedéllyel párosul, és életmóddá válik. Nem csupán az állatok gondozásának szentel nagy figyelmet, de ismeri még a kovácsoltvas kampós juhászbotok egykori neves készítőjének, Péntek Jánosnak a történetét is.

Nő az állomány, bővül a hely

Elmondja, hogy nemcsak a botok különböznek, hanem az állattartásra szolgáló épület - itt hodály - is más-más elnevezést kap az egyes tájakon. Megmutatja, hogyan választja el egymástól az anyajuhokat a kis bárányaikkal együtt: erre raklapokból eszkábál rögtönzött falakat, amelyeket aztán a növekvő állománnyal együtt bővít, arrébb tol, alakít. Mindennek megvan a maga fortélya: a nyalósó óriási kockatömbjét például kötéllel rögzíti fel, és csak akkor helyezi el az állatok között másképpen, amikor az fogyóban van.

Megtudhatjuk még a videóból, hogy hány állat kikészített bőréből varrják a juhászok egykori téli öltözetét, a subát, és hány kilót nyom egyetlen darab. Kiderül, hogyan zajlik a birkanyírás, és miért számít ma veszélyes hulladéknak a valamikor ruhakészítéshez használt, levágott gyapjú.

Vajon gazdaságos-e mindez?

A filmből megismerhetjük a nyírás folyamatát, az eszközöket, és beigazolódik, hogy időnként a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Azt ugyanis a félbevágott üdítős flakonba dobott aprópénzzel számolják, hányadik birkánál tartanak. Ki ér rá ilyenkor jegyzetelni?

Szóba kerül még a filmben a legeltetés, a hajtás, de még a kolompok hangolása is. Végül arra is fény derül, gazdaságos-e a birkatartás ma Magyarországon, amikor minden átalakul. A sokszor túl enyhe teleken kint legelnek a juhok, és van, hogy inkább nyáron töltenek több időt a hodályban. Vajon mit kezdenek mindezzel az állattartók?