Vízkereszt napján elérkezik a karácsonyfák lebontásának ideje – fotó: Lepres Luca
Természetesen a legegyszerűbb megoldás, ha a kukába dobjuk őket, illetve ha a kazánban vagy kandallóban használjuk fel fűtőanyagként. Csakhogy ennél jóval kreatívabban és környezetkímélőbben is felhasználhatjuk a fenyőfákat. Íme, néhány tipp az újrahasznosításhoz.
1. Dekorációs elemek és díszek készítése
A fa törzséből, esetleg vastagabb ágaiból számos dekoratív tárgyat készíthetünk, melynek csak a képzeletünk szabhat határt. A fenyő darabjai szolgálhatnak a tavaszi ajtódísz alapjaként. Sőt, akár a fenyőszeletekből készíthetünk karácsonyfadíszt a következő évre. Ehhez csak lyukat kell fúrnunk a korongokra és szalagot átfűznünk rajtuk akasztó gyanánt. Hópelyheket, szíveket vagy más motívumokat ráfestve még díszesebbé tehetjük a fakorongokat.
2. Poháralátét
Szintén a fa törzséből szeletelt korongokat felhasználva igazán egyedi poháralátéteket gyárthatunk magunknak vagy ismerőseinknek ajándékba.
Poháralátétet is készíthetünk a fenyő törzsének szeleteiből – fotó: Geiger Adrienn
3. Macskajáték
A cicáink kedvére tehetünk, ha a lecsupaszított fát egy stabil alaphoz rögzítjük és játékokat és jutalomfalatokat akasztunk a meghagyott vastagabb ágakra. A fa törzsét szövettel betekerve pedig kaparófa is válhat a fenyőfából.
4. Talajtakaró anyag
A tűleveleket és az összeaprított fenyőt mulcsként is hasznosíthatjuk kertünkben. Szórjuk a sáros területekre, ezáltal járhatóbbá téve azokat. Illetve tavasszal a kiskerti a zöldségágyás közé szórva a talajban tartja a nedvességet, és gátolja a gyomok fejlődését.
5. Növényjelölő pálca
A fenyőfa vékony ágait felhasználhatjuk tavasszal a veteményeskertben mint jelölőpálca. Ehhez csak ideális méretűre kell vágnunk őket.
6. Talajsavanyítás és tápanyag-utánpótlás
A savanyú talajt kedvelő növényeink, mint a begónia, a hortenzia, az áfonya, illetve az azálea, meghálálják, ha a lehullott tűleveleket a növény tövéhez tesszük, mert a tűlevelek savanyítják a talajt. Aprítás után a fenyőfát komposztálhatjuk is, habár a fenyő magas gyantatartalma miatt nehezen, lassan és bomlik le. Keverjük a fenyőaprítékot konyhai hulladékkal, fahamuval és trágyával, melyekkel meggyorsíthatjuk a bomlási folyamatot.