Az egészségtelen ételek mellőzése minden életkorban ajánlott, azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyekről 40 felett mindenképpen célszerű lemondani, de legalábbis kevesebbet fogyasztani belőlük.
40 éves kor fölött a pluszkilóktól is nehezebb megszabadulni, és az egészségünket is nehezebb megőrizni. Sokaknál elkezdődik a csontritkulás, jelentkezhetnek olyan, nem megfelelő életmódból fakadó betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a 2-es típusú cukorbetegség, és többen tapasztalnak ízületi problémákat is. Egészséges életmóddal, aminek elengedhetetlen része a tudatos táplálkozás, akár el is kerülhető e betegségek kialakulása.
Melyik ételekről mondjunk le egészségünk megőrzése érdekében?
Instant levesek
Kutatások igazolják, hogy az évek előrehaladtával a szervezetünk már nem képes olyan jól kiszűrni a felesleges nátriumot, mint fiatalabb korunkban, a túl sok nátriumot tartalmazó ételek pedig – mint amilyenek az instant levesek is – megemelhetik a vérnyomást, és növelhetik a csontritkulás kockázatát is. Emellett a nátrium csökkentése segíthet a puffadás elkerülésében is.
Feldolgozott ételek
A feldolgozott, illetve többszörösen feldolgozott húsételek, például a szalonna és a szalámi rengeteg nátriumot, telített zsírt és nitrátot, azaz tartósítószert tartalmaznak, melyek negatív hatással lehetnek az egészségre. A feldolgozott ételek gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegség, a cukorbetegség és a gyomorrák kialakulásával.
A szalonna és a szalámifélék rengeteg nátriumot, telített zsírt és nitrátot tartalmaznak – fotó: Shutterstock
Bizonyos húsok
A nagyon magas hőmérsékleten történő sütés és főzés megnövelheti a fehérjékben a HCA-k, vagyis a heterociklusos aminóknak nevezett vegyszerek szintjét, melyek rákkeltők lehetnek. Egyes kutatások összefüggésbe hozták a túlzásba vitt sült vagy grillezett hús fogyasztását a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és a prosztatarák kialakulásával. Hetente csupán egy-két alkalommal fogyasszunk sült vagy grillezett húst, illetve a hőkezelés előtt pácoljuk be a húst.
Egyes italok
A szénsavas italok és a sportitalok sem egészségesek, ugyanis a cukros innivalók üres kalóriát tartalmaznak, és nagy mennyiségben fogyasztva növelik a testsúlyt, felgyorsítják az öregedést, fokozzák a gyulladást, és negatív hatással vannak a memóriára és a tanulásra. A cukormentes, mesterséges összetevőket vagy hozzáadott nagy mennyiségű telített vagy transzzsírokat tartalmazó rágcsálnivalókat is mellőzzük.
Csípős ételek
Jobb, ha 40 fölött lemondunk a fűszeres ételekről, ugyanis ha hőhullámoktól vagy gyomor-bélrendszeri refluxtól szenvedünk, nem ajánlott fűszeres, csípős szószt fogyasztani, ráadásul ezek sok nátriumot is tartalmazhatnak, ami negatív hatással lehet a vérnyomásra és a csontok egészségére. Hagyjuk el étrendünkből a telített transzzsírokat, azonban az egészséges, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírok csökkentik az életkorral összefüggő egészségügyi problémákat, például a szívbetegségeket, a magas koleszterinszintet és a cukorbetegséget. Az ómega-3 zsírsavaknak pedig fontos szerepe lehet az agy egészségének megőrzésében is.
Forrás: divany.hu