A Pennsylvaniai Egyetem kutatói – több kórházzal együttműködve – mintegy 20 000 rákos beteg 1966 és 2020 között publikált adatait tanulmányozva megállapították, hogy a vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, szuperételnek tekintett gombák rendszeres fogyasztása jelentősen mérsékli a rákbetegség kockázatát – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon. A tapasztalatok szerint ezzel főleg a mellrák kialakulását lehet megakadályozni.

Konkrétan kimutatták, hogy azok az emberek, akik naponta, átlagosan 18 gramm gombát fogyasztottak 45 százalékkal kevésbé voltak kitéve a rákos megbetegedés kockázatának.

gomba

A kutatók tovább vizsgálják a gombafogyasztás és a rákmegelőzés közötti összefüggéseket – Fotó: pixabay

A kutatók tovább kívánják vizsgálni a gombafogyasztás és a rákmegelőzés közötti összefüggéseket. A következő lépésben azt akarják pontosan meghatározni, hogy mely gombafajok hatása a legerősebb, és milyen egyéb hatások járulhatnak hozzá a rákellenes hatás felerősítéséhez, amely elsősorban a gombákban található ergotionein vegyületnek és az antioxidáns hatásnak köszönhető. Fentiek alapján nem véletlen, hogy több országban kampányt indítottak a gombafogyasztás ösztönzésére.