vadgázolás nem csak a hazai utakon jelent gondot, hanem világszerte probléma. Például az Egyesült Államokban, Colorado államban a hegyi utakon, nagy erdők közelében magas a vaddal történő ütközések száma. Négy középiskolás diáklány fejlesztése viszont segíthet megelőzni a bajt.


Szakköri tudományos projektnek indult a dolog, ami megszokott az USA-ban. A természettudományokra nagy hangsúlyt fektető középiskolában, a STEM School Highlands Ranchen négy, informatikusnak készülő lány filléres alkatrészekből működőképes detektort épített, ami képes észlelni az út szélén feltűnő vadat.

Állami pályázaton 12 000 dollárt nyertek a prototípus elkészítéséhez. A kütyü egy kamerából és egy feldolgozóegységből áll. Az utóbbira telepített mesterséges intelligencia felismeri a hőkamerán feltűnő szarvas, őz alakját és még idejében figyelmezteti a sofőrt a veszélyre. Teszi ezt másodpercenként nyolc állókép alapján, ami akár 90-100 km/órás tempónál is elég lehet ahhoz, hogy még időben jelzést küldjön a vezetőnek.

Eddig csak laboratóriumi kísérletek során működött a technika, s ugyan az éles, terepi próbák még hátra vannak, de így is ígéretes alternatívája lehet a cucc a sokkal nagyobb összegeket felemésztő fejlesztéseknek. A csapat a gyakorlati teszthez vélhetően valamelyik szülő autóját használja majd – nos, ez azért némi rizikót hordozhat magában...

A fejlesztés végeredménye egy utólag telepíthető, bármilyen autóval működő eszköz lehet, ami nem csak a legújabb luxusautók vásárlóinak jár. A fejlesztőcsapat becslése szerint 300-600 ezer forintnak megfelelő dollár lenne a berendezés reális ára, de a későbbiekben, a sorozatgyártás beindulásával csökkenhet ez az összeg.

Forrás: Vezess.hu

Indexkép: Pixabay