Ha valaki túl gyakran fogyaszt nitrittel kezelt húst, nagyobb az esélye a rákos megbetegedésre egy egerekkel végzett tanulmány szerint - írja az infostart.hu
A nitrittartalmú bacon és sonka mindennapos fogyasztása nagyon is valós kockázatot jelent – fotó: pixabay.com
Az egereken elvégzett kísérletek megdöbbentő eredménnyel zárultak
A bacon eltarthatóságát és jellegzetes rózsaszínes árnyalatát a nitrittel történő kezelés biztosítja. A Queen's University Belfast kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatást gyakorol az egerekre, ha nitrittel kezelt húsokat is fogyasztanak.
A végeredmény szerint a nitrittel kezelt húst fogyasztó egerek esetében (akiknek az étrendjében 15 százalékban volt jelen a nitrites hús) a daganatos megbetegedések száma 75 százalékkal nőtt azokhoz az egerekhez képest, akik nitritmentes húsokat kaptak.
Tanulmányunk eredményei még egyértelműbbé teszik a nitritekkel pácolt húsok rákkockázatát. A nitrittartalmú bacon és sonka mindennapos fogyasztása nagyon is valós kockázatot jelent a közegészségügyre nézve
- fogalmazott Chris Elliott professzor, a kutatás vezetője.
A kutatók a nitrit használatának betiltását szeretnék elérni
A tanulmány arra is fényt derített, hogy az eltérő típusú feldolgozott húskészítmények fogyasztása más-más mértékű kockázatával jár a daganatos megbetegedések kialakulásának. A nitrit hatásait már korábban is vizsgálták és összekötötték bizonyos bélrendszeri-, prosztata- és emlőrák kialakulásával.
A kutatók szerint a kapott eredmények arra utalnak, hogy már kisebb mennyiség fogyasztása is emelheti a rák kockázatát.
Franciaország már korábban jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy a nitrit milyen egészségügyi kockázatokkal járhat és döntött arról, hogy ahol csak lehetséges, kiiktatja a nitritek használatát az élelmiszeriparban. A friss tanulmány kutatói az Egyesült Királyságban is el szeretnék érni a nitrit használatának betiltását.
A túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása és a bélrák közötti lehetséges kapcsolat miatt azt ajánlják, hogy mindenki napi 70 grammra korlátozza e termékek fogyasztását – fotó: pixabay.com
Korlátozni kellene a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztását
A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal kutatási részlegének vezetője Rick Mumford szerint a tanulmány eredményeit figyelembe fogják venni.
A nitrátok fontos tartósítószerek, amelyek akadályozzák a káros organizmusok, különösen a botulizmusért felelős baktériumok szaporodását. Élelmiszer-adalékanyagként szabályozzák őket, engedélyezés előtt szigorú biztonsági értékelésen kell átesniük. A túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása és a bélrák közötti lehetséges kapcsolat miatt a kormány azt ajánlja, hogy napi 70 grammra korlátozzák e termékek fogyasztását
- mondta.
A nitritek évente 32 ezer bélrákos esetet okoznak az Egészségügyi Világszervezet szerint.