A rizs a világ egyik legnépszerűbb gabonája, melyet szinte mindenhol fogyasztanak, és számos verziója ismert. A változatok között vannak olcsóbbak és drágábbak, illetve nagyon drágák is.

A legdrágább rizst Japánban lehet megvásárolni. A Toyo Rice Corporation termeli ezt a fajtát, melyet Kinmemai Premium néven dobnak piacra. A termék nem egyféle rizsből áll, hanem ötféle díjnyertes rizsfajtából válogatják össze a szemeket, ráadásul kézzel. A gondos válogatást követően egy, a cég által kifejlesztett csiszoló-érlelőbe kerül a gabona, ahol még fél évet tölt csomagolás előtt.

A végeredmény egy kerekebb szemű, de a csiszolástól szögletesebbé váló rizs, mely kóstolói szerint kellemesen diós ízű, igazán egyedi aromájú. A gyártó szerint sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a hagyományos rizs, például hatszor több lipopoliszacharidot (természetes immunerősítő), 1,8-szor több rostot és 7-szer több B1-vitamint.

A rizs a Guinness-rekordok közé még 2016-ban került be, amikor egy 840 grammos csomagért 9496 jent (23 700 Ft-ot) fizetett valaki egy, a legjobb rizseket díjazó versenyen. Ez akkor 28 ezer forintos kilós árat jelentett, de az infláció miatt az egységár azóta felment 50 ezer forintnak megfelelő összeg fölé.

Az indexkép csupán illusztráció: Shutterstock