Robbanás történt hétfő délután a kiskörei vízerőműben, többen megsérültek - jelentette az MTI a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat tájékoztatása alapján.

Kiskörei Vízerőmű

Kiskörei vízerőmű – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Eddig tisztázatlan okból robbanás történt a kiskörei vízerőműben - közölte Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A hevesi és tiszafüredi hivatásos, a tiszanánai és abádszalóki önkormányzati tűzoltók, továbbá a Heves megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat összesen öt gépjárművel vonult a helyszínre. A káresetnél nem keletkezett tűz.

A szóvivő elmondta, hogy a tűzoltók az alagsorból négy embert kimenekítettek és átadták őket a mentőknek. A katasztrófavédelem vizsgálja, hogy mi okozhatta a robbanást.

A Tisza-tónál 1974-ben helyezték üzembe a Kiskörei Vízerőművet, amely Magyarország legnagyobb vízerőműve. 4 db csőturbina-generátor egységgel állítja elő a villamos energiát.

Az MVM közlése alapján az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt robbanás. A baleset a másik három turbina üzemeltetését nem befolyásolták, azok zavartalanul működnek. Az MVM az ügyben illetékes hatóságokat haladéktalanul értesítette és elkezdődött a baleset körülményeinek kivizsgálása.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője elmondta: a helyszínre 5 mentőautó és 3 mentőhelikopter érkezett, a balesetben 4 férfi szenvedett súlyos égési sérüléseket; őket Budapestre, Debrecenbe, illetve Miskolcra szállítottak kórházba. További három férfi és egy nő szenvedett kisebb sérüléseket, jellemzően zúzódásokat.

Magyar Csilla, Kisköre polgármestere az első hírekre reagálva Facebook-oldalán közölte: "üzemi baleset történt az erőműben, a tűzoltók, a mentők és a rendőrség tette és teszi dolgát". Szabó Zsolt a térség országgyűlési képviselője pedig azt írta a Facebook-oldalán, hogy a kiskörei vízerőműben nagyon ritka az üzemi baleset és  "egyáltalán nem mindennapos", ami történt.

"A hírekből tudjuk, hogy többen megsérültek egy eddig tisztázatlan erejű robbanásban, vélhetően egy esedékes karbantartás közben az elsődleges információk alapján a létesítményben." – írta a képviselő. Hozzátette: "Az erőmű léte kulcsfontosságú a térség és az egész ország energiaellátása szempontjából, az ott dolgozó szakemberek munkája a ciánkatasztrófa és rengeteg árvízi helyzet kezelése alapján is mindig példaértékű. Személyes tapasztalataimból is tudom, hogy Kiskörén felettébb precíz szakemberek dolgoznak, egytől egyig. Együtt érzek a bajban a hozzátartozókkal, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánok, és természetesen amit tudok, megteszek a krízis kezelésében."