Európa-szerte egyre súlyosabb problémát jelent a Tapinoma magnum hangyafaj terjedése, amely ellen szinte lehetetlen védekezni. Többek között Franciaország, Németország és Svájc lakói is küzdenek a hangyák ellen, melyek falakon, járdákon és elektromos kábeleken is áthatolnak.

Ez a veszélyes, alig 3 milliméteres hangyafaj korábban csak a Földközi-tenger térségében volt elterjedt, de az utóbbi években északabbra is megjelent. Franciaországban súlyos károkat okoz a mezőgazdaságban, illetve az épületekben; voltak, akiknek el is kellett hagyniuk az otthonaikat.

A faj egyik különleges tulajdonsága, hogy több királynője van, amelyek egyesítik a kisebb kolóniákat, így szuperkolóniákat alkotnak milliónyi egyeddel, melyeket rendkívül nehéz kiirtani.

A hangyák ellen alkalmazott hagyományos módszerek e hangyafaj ellen nem hatékonyak. A németországi Kehl városában már áramkimaradást és internethálózati zavarokat is okoztak, ugyanis még az elektromos kábeleken is átrágják magukat.

Valószínűleg a globális felmelegedés segíti a faj terjedését, mivel ezek a hangyák jobban kedvelik a meleg, száraz klímát, de a hidegebb időszakokban is túlélnek. Az egyetlen megoldás az lehet, hogy mivel a hangyák télen gyengébbek, ilyenkor hatékonyabb lehet a védekezés ellenük.

Forrás: femina.hu

Indexkép: Shutterstock