Egy friss kanadai kutatás szerint minden ötödik halat tartalmazó termék hibásan van felcímkézve, amivel a cégek nemcsak a vásárlókat károsítják meg, hanem súlyos természetkárosítást is okozhatnak. A kutatók 109 kagylót, rákot vagy polipot tartalmazó és 347 halból készült terméket vizsgáltak 2014 és 2020 között, és rengeteg hibát találtak.
Megtévesztik a vásárlókat
Azon termékek esetében, amelyek a címke szerint csattogóhalat tartalmaztak, volt a legrosszabb a helyzet, ugyanis egyetlen olyan termék sem tartalmazott csattogóhalat, amit így hirdettek. A vizsgált minták 79 százalékában tilápia volt, 21 százalékában pedig valamilyen olyan halfajta, amit a kanadai törvények szerint nem lehetne csattogóhalként forgalomba hozni.
A lazac esetében kilenc vizsgált tételben szivárványos pisztráng volt. A kalmárt és a polipot pedig gyakran keverték egymással.
Veszélyeztetett fajok is kerülnek a csomagokba
Ennél is nagyobb problémát okoz, ha veszélyeztetett faj kerül a csomagba. A kutatók három termékben találtak atlanti tőkehalat (Gadus morhua), ami az ipari mértékben halászott tőkehallal (Gadus macrocephalus) szemben az IUCN listáján a sebezhető kategóriába tartozik.
Az európai angolna (Anguilla anguilla) állománya a nyolcvanas évek óta 95-99 százalékkal csökkent, mégis előfordul, hogy árusítják.
A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a fenntarthatónak hirdetett termékeknél ritkábban fordul elő a félrecímkézés; illetve amennyiben a csomagban olcsóbb termék található, érdemes a fogyasztóvédelemhez fordulni.
Forrás: qubit.hu
Indexkép: Shutterstock