Érvek a koffeinmentes kávé mellett
• A koffein közismerten stimuláns hatású, amely növelheti a szorongást és a nyugtalanságot. Azok, akik érzékenyek a koffeinre, gyakran tapasztalnak fokozott idegességet és alvászavarokat. A koffeinmentes kávéval ezek a problémák minimalizálhatók, így nyugodtabb közérzet érhető el.
• A koffein hatása a szervezetre akár 6 óránál tovább is eltarthat, ami befolyásolhatja az alvásminőséget. Ezzel szemben a koffeinmentes kávé fogyasztása nem zavarja meg az alvási ciklust, így ha valaki alvásproblémákkal küzd, annak a számára a koffeinmentes kávé a megfelelő választás.
• A koffein megemeli a vérnyomást, ami hosszú távon káros lehet a szív- és érrendszerre. A koffeinmentes kávé biztonságosabb lehet azok számára, akik magas vérnyomással küzdenek.
• A koffein irritálhatja a gyomrot, és fokozhatja a gyomorsav termelődését, ami gyomorégést és emésztési problémákat okozhat. A koffeinmentes kávé kevésbé irritálja a gyomor nyálkahártyáját.
• Fontos tudni, hogy a koffein átjut a méhlepényen, azaz a magzat véráramába kerülhet. Egy 2020-as tanulmány arra jutott, hogy nincs biztonságos koffeinfogyasztási szint a terhesség alatt.
• Bizonyos gyógyszerek esetében a koffein módosítja a hatást.
• Annak, ha valaki túl sok koffeint fogyaszt, káros következményei lehetnek: a túlzásba vitt koffeinbevitel álmatlanságot, idegességet, szívdobogásérzést, túlzott izzadást, hányingert és fejfájást okozhat, hosszú távon pedig krónikus gyomorproblémákkal, magas vérnyomással és szívritmuszavarokkal járhat, valamint növelheti a meddőség és a csontritkulás kockázatát.
Mi szól a hagyományos kávé mellett?
• A koffein növeli az éberséget és a koncentrációs képességet, míg erre a koffeinmentes változatnál nem számíthatunk. Tehát ha szükségünk van némi pluszenergiára és éberségünk növelésére, akkor jobb választás a koffeines változat.
• A kávé tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát. Bár a koffeinmentes kávé is tartalmaz antioxidánsokat, kutatások szerint ezek mennyisége alacsonyabb lehet, mint a hagyományos kávéban található mennyiség.
• A koffeinmentes kávé íze és aromája különbözik a hagyományos kávéétól: a koffein eltávolítása befolyásolja a kávé jellegzetes ízvilágát.
• Több kutatás szerint a koffein javítja a sportteljesítményt.
A koffeinmentes kávé íze és aromája különbözik a hagyományos kávéétól – fotó: Pixabay
• Egyes kutatások szerint a koffein jótékony hatással lehet a szívünk egészségére. Kutatások során megállapítást nyert, hogy több kávé fogyasztása összefüggésbe hozható a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatával. A koffeinmentes kávé fogyasztása nem járt ugyanezzel a hatással.
• A koffein eltávolítása különböző eljárásokkal történik. Európában a leginkább alkalmazott módszer az, amelynek során metilén-kloridot és etil-acetátot használnak. Egészségvédő csoportok nemrégiben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz fordultak, hogy betiltassák a koffeinmentes kávé előállításában használt metilén-klorid nevű vegyi anyagot, ugyanis arról kiderült, hogy rákkeltő.
Olvasd el alábbi cikkünket is a témában:
Nehéz eldönteni: árt vagy jót tesz a koffein?
Forrás: streetkitchen.hu