A Közép-Európai Egyetem professzora, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnöke szerint van jobb megoldás, minthogy mindenki műfenyőt vásárol otthonra. Környezetvédelmi szempontból ajánlott inkább vágott karácsonyfát állítani az ünnepi időszakban - írta meg a Sokszínűvidék.

Melyik a leginkább környezetbarát karácsonyfa?

Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-Európai Egyetem professzora, klímakutató elmondta, hogy az új kutatások és tapasztalatok azt mutatják, környezetvédelmi szempontból a legjobb, ha élő, vágott fenyőt állítunk karácsonykor. Van azonban még egy ennél is jobb megoldás, mégpedig, ha minél több, minél nagyobb fát vásárolunk meg.

Minél több karácsonyfát veszünk, annál több embernek biztosítunk megélhetést. Magyarországon rengeteg család él olyan tevékenységből, ami alapvetően a természetet támogatja, élőhelyet biztosít, szabályozza a lokális klímát, valamint mérsékli a kibocsátás mennyiséget. A fenyőfa telepítés elősegíti a biodiverzitást, csökkenti az osztályt, tárolja a talajvizet, valamint madarak és egyéb állatok számára nyújt védelmet.

A klímakutató hozzátette, hogy a fenyőültetvény és az ősbükkös nem egyenrangú, azonban bármi, amit azon az adott területen csinálnának, mind kedvezőtlenebb lenne, mint a karácsonyfa-ültetvények nevelése. Az eladáskor profitot termelnek, az ültetés és a gondozás pedig rengeteg család számára nyújt megélhetést.

Éppen ezért fontos őket segíteni, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a talaj szempontjából szintén lényeges a sok évig élő növények ápolása. Bármilyen mezőgazdasági tevékenységnél jobb egy fenyőültetvény, ami a talajt és a klímát egyaránt támogatja. A gyökérzete ugyanis megfogja és megtartja a rengeteg csapadékot, így amikor szárazság van, akkor párologtatni kezd, aminek hatására új csapadék képződik.

Minél több fenyőfát veszünk, annál több gazdasági tevékenységre ösztönözzük a termelőket, ami visszaállíthatja az erodálódott talajaink állapotát. Kivételesen jobb választás venni egy vágott fenyőt, mint egyáltalán nem állítani karácsonyfát. Minél többet veszünk meg, annál több újat fognak ültetni.

Mi a helyzet a földlabdás fenyőkkel?

Felvetődhet a kérdés, hogy nem jobb-e egy földlabdás fa, amit aztán utána visszaültetünk a természetbe. A klímakutató nem hisz benne, hogy a gyökereivel, valamint a talajjal kicibált, jó esetben valóban a földbe ültetett növény jobb lenne, mint egy vágott változat. A gyökérrésszel ugyanis rengeteg helyi talajt távolítunk el, aminek több évtizedre van szüksége, hogy újra visszaépüljön.

A földlabdás fenyő sem a legjobb választás - fotó: pexels.com

Még, ha valóban minden földlabdás fenyőt kiültetnek, az sem biztos, hogy újra megeredne. Nem beszélve arról, hogy ezzel invazív fajokat hurcolunk be, amikkel aztán jönnek az újabb kártevők is.

A szakember elmondta, hogy aki a fákat akarja védeni, az fenntarthatóan működő ültetvényekről vásárol karácsonyfát.