Lisztbogár lárva, vándorsáska - most pedig a házi tücsök került fel a kereskedelmi forgalomba hozható ehető rovarfajok listájára. A házi tücsök a közelmúltban megkapta az Európai Unió szakhatóságaitól az engedélyt, így az EU tagállamaiban rövid időn belül új élelmiszerként jelenhet meg. A rovar az üzletekben hamarosan kapható lesz szárított, őrölt vagy fagyasztott formában.
A házi tücsök a közelmúltban megkapta az Európai Unió szakhatóságaitól az engedélyt - Fotó: pixabay.com
A házi tücsök immár a harmadik olyan rovarfajta, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg. Erre ténylegesen akkor kerülhet sor, ha az erről szóló döntést a jövő év első hónapjaiban kihirdetik az Európai Bizottság hivatalos értesítőjében.
A lisztkukac 2021 júniusában lett "új élelmiszer"
Az EU 2021 júniusában engedélyezte új élelmiszerként az első rovarfaj - a lisztbogár lárvájának, azaz a lisztkukacnak a bejegyzését és forgalomba hozatalát. Majd az ősszel hasonlóan döntöttek az afrikai vándorsáskáról is. A házi tücsök és az afrikai vándorsáska új élelmiszerként történő uniós nyilvántartásba vételét egy holland vállalat a Fair Insects kezdeményezte még 2018-ban. A holland cég a közelmúltban kapott engedélyt arra, hogy forgalomba hozza a fagyasztott, szárított, vagy őrölt kiszerelésű lisztkukacot.
A Fair Insects lisztbogárlárva élelmiszerei új élelmiszerként kerülnek forgalomba annak ellenére, hogy az ebből a rovarfajból készült termékek már megkapták az engedélyt. Ennek oka, hogy az új élelmiszerekre vonatkozó uniós irányelv szerint az engedélyeztetési eljárást egy adott cég adott termékeire lehet indítani - írja a Magyar Nemzet.
Ha a forgalmazni kívánt termék fogyasztásának nincs hagyománya a kontinensen, akkor kell kérni az új élelmiszerekre vonatkozó eljárást - gyakorlatilag ez vonatkozik az összes rovarfélére.
A lisztkukac volt az első olyan rovarfaj, amit élelmiszerként engedélyeztek 2021 júniusában - Fotó: pixabay.com
Mikor kerülhet egy termék új élelmiszerként forgalomba?
Akkor kerülhet forgalomba új élelmiszerként egy termék, ha arról az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a beküldött dokumentumok és minták alapján megállapítja, hogy az nem jelent kockázatot élelmiszer-biztonsági szempontból, nem káros az egészségre és hiánytalan az összetevőkkel, előállítással kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás. Ha a szakhatóság ezek figyelembevételével megadja az engedélyt, a termék bejegyzését az európai intézményeknek is jóvá kell hagyniuk.
Több felmérés is azt bizonyítja, hogy idehaza nem lesznek népszerűek ezek az élelmiszerek - Fotó: pixabay.com
Akár Magyarországon is forgalomba kerülhetnek ezek az élelmiszerek
Elvileg idehaza is megjelenhet az üzletekben és az élelmiszerekben összetevőként a lisztkukac, az afrikai vándorsáska, vagy a házi tücsök, mivel az új élelmiszerként nyilvántartásba vett termékek az unió valamennyi tagállamában forgalmazhatók.
A gyakorlatban azonban erre kevés esély van, mivel a rovar fogyasztást mi magyarok határozottan visszautasítjuk - ezt több felmérés is bizonyította. A rovari élelmiszereket az Agrárminisztérium sem támogatja, mivel azok amellett, hogy nem helyettesítik teljesértékűen a hagyományos állati eredetű fehérjeforrásokat, még az egészségre is kockázatosak lehetnek. Fogyasztásuk az arra érzékenyeknél váratlan allergiás reakciót válthat ki.