Német útkarbantartó szakemberek rájöttek arra, hogy az uborka tartósításánál (befőzésénél) használt ecetes-sós lé, pontosabban az uborkafeldolgozásból visszamaradó, mintegy 7%-nyi sót tartalmazó víz alkalmas a téli jeges utaknak a balesetek elkerülése érdekében szükséges kezelésére – olvashatjuk a br.de/nachrichten hírportálon.
Az utak fagymentesítésével országszerte számos balesetet lehet megelőzni – fotó: pixabay.com
Ezzel az egyszerű de nagyszerű ötlettel, csupán Bajorország egyes járásaiban évente legalább 100 tonna só és 800.000 liter víz takarítható meg, a sós víz elkészítésével járó munkával együtt.
Az ötlet, illetve az eljárás más körzetekre való kiterjesztési lehetősége további előnyökkel jár. Németország teljes területén ugyanis minden télen mintegy 1,5 millió tonna sót szórnak ki a közutak fagymentesítésére.
Nem egy egyszerű ecetes víz alkalmazásáról, hanem egy uborkafeldolgozó konzervgyárban visszamaradó víz hasznosításáról van szó, amelynek sótartalmát 21 százalékra növelik.
Az utak fagymentesítésével országszerte számos balesetet lehet megelőzni, az egyébként kiöntésre kerülő sós lé hasznosítása pedig további előnyt jelent, mivel annak ártalmatlanítására az uborkafeldolgozó vállalatnak nem kell külön munkát és pénzt ráfordítania.