Bizonyos források egyenesen superfoodnak tartják, azaz a kimagaslóan egészséges táplálékokkal sorolják egy kategóriába. De mi az igazság ezzel kapcsolatban?

A véres hurka mint szuperélelmiszer?

A szuperélelmiszerek közé tartozó élelmiszerek listája forrásonként változik, de abban egyetértés mutatkozik, hogy egy szuperélelmiszernek komoly antioxidánsnak, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagnak kell lennie. Az, hogy magas a rost- vagy a fehérjetartalma, tovább bővíti előnyeinek sorát.

sötétzöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta vagy a spenót, a bogyós gyümölcsök, mint a szeder, az áfonya vagy a málna, a diófélék, a hüvelyesek, a tojás, a fokhagyma, az olívaolaj, a gyömbér, a kurkuma, a lazac, a kefir, az avokádó, az alga és a zöld tea mellett sokan szuperélelmiszernek tekintik a gombát és az édesburgonyát is. A London számos kórházában szakmai tapasztalatot szerző Emer Delaney dietetikus szerint túlzás ebbe a kategóriába sorolni a véres hurkát, de kétségtelen előnyeit a szakértő is elismeri.

Véres hurka más országokban

Véres hurkát vagy ahhoz hasonló, állati vérkészítményt nem csak mi tálalunk fel. Az egyes angolszász vidékek black puddingja közeli rokonságban áll a spanyol morcilla és a francia boudin noir fogásokkal, de a finnek és a belgák is szívesen fogyasztják saját fekete hurkafogásukat. Az ízesítés lehetősége végtelen; létezik például karamellás és mentás változat is. Máltán pedig az ottani hagyományos ínyencségben aszalt gyümölcs és mandula is helyet kap. A black pudding esetén a véren és a fűszereken kívül a zsírral zabpelyhet töltenek a bélbe, míg a nálunk hagyományos véres hurkába elsősorban rizst, máshol áztatott kenyérbelet tesznek, eredetileg pedig kukoricát, lisztkását tettek a bélbe a belsőség mellé.

Az amerikai turisták többsége még a májas hurka megkóstolását is alaposan megfontolja, de a véres hurkával semmiképpen nem szeretnének megismerkedni. 

Élettani hatása

A véres hurka jelentős fehérjeforrás, mely magas vastartalommal rendelkezik. Az ásványi anyagok közül nátrium-, foszfor-, szelén-, magnézium- és kalciumtartalmát kell még megemlíteni. Vitaminokból a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitamin mellett az E-és a D-vitamin mutatható ki benne. Ennek ellenére óvatosnak kell lenni vele, mert zsír- és szénhidráttartalma is számottevő.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Agroinform.hu