Kávé: barát vagy ellenség?
A kávéval kapcsolatban mindig is sok ellentmondás volt. Egyes tanulmányok szerint számos pozitív hatással van a szervezetünkre, míg más kutatások inkább a káros oldalára hívják fel a figyelmet. Egy dologban azonban minden szakértő egyetért: a cukros kávé többet árt, mint használ.
A szívünk egészsége nagyban függ a napi szokásainktól, ezért nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk kedvenc reggeli italunkat. A kardiológusok szerint az, hogy a kávé árt-e a szívnek, leginkább attól függ, hogyan isszuk!
A feketekávé és a szív- és érrendszer
Ha a tiszta feketekávét vizsgáljuk, a tudományos eredmények vegyes képet mutatnak. Egyes kutatások szerint megugorhat tőle a vérnyomás és merevebbé válhatnak az artériák, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Más tanulmányok viszont azt igazolják, hogy a mértékletes kávéfogyasztás csökkentheti a magas vérnyomás, a koleszterinszint és egyes szívbetegségek kockázatát.
A szakértők egyetértenek abban, hogy a feketekávé önmagában nem jelent komoly veszélyt a szívre – a problémát inkább az okozza, ha cukorral, édes szirupokkal vagy tejszínhabbal fogyasztjuk.
A cukros kávé veszélyei
A cukorral, karamellás sziruppal és egyéb ízesítőkkel felturbózott kávék, mint például a frappuccino vagy a karamellás macchiato, sokkal többet ártanak a szívnek, mint amennyi élvezetet nyújtanak. Az ilyen italok rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, amely:
• károsíthatja az ereket,
• növelheti a plakkok kialakulásának esélyét az artériákban,
• hozzájárulhat a cukorbetegség, a szívbetegség és a magas vérnyomás kialakulásához.
Ráadásul a cukor és a koffein kombinációja felerősítheti a stresszválaszt a szervezetben, amely gyorsabb szívverést és megemelkedett vérnyomást eredményezhet.
A kávé nem ellenség, de nem mindegy, hogy hogyan isszuk – fotó: Pixabay
Hogyan igyuk egészségesen a kávét?
Ha szeretnénk a kávé előnyeit élvezni, miközben minimalizáljuk a káros hatásokat, akkor érdemes feketén vagy minimális tejjel fogyasztani, cukor nélkül. Alternatívaként kipróbálhatjuk a természetes édesítőszereket, például a sztíviát vagy az eritritet.
Összességében a kávé nem ellenség, de nem mindegy, hogy hogyan isszuk! Ha elkerüljük a hozzáadott cukrot és mesterséges ízesítőket, akkor nyugodtan élvezhetjük a kávézás élményét – anélkül, hogy kockára tennénk a szívünk egészségét.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Pixabay