Miért jók az antioxidánsok?
Azt mindannyian tudjuk, hogy az antioxidánsok egészségesek, és minél több van belőlük valamiben, annál jobb. De mi ennek az oka? Szervezetünkben az anyagcsere-folyamatok során keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, olyan molekulák, melyek kémiai szerkezetére jellemző, hogy egy-egy részecskéjük párosítatlan elektront tartalmaz, ezért nagyon reakcióképesek. Minden biomolekulára hatnak, ám a tudomány mai állásfoglalása szerint leginkább a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért és az öregedésért tehetők felelőssé. Ezeket a reakcióképes molekulákat tudják semlegesíteni az antioxidánsok. Szervezetünk is termel antioxidáns hatású enzimeket, és táplálékkal is bevihetjük, leginkább növényi étrenddel ezeket. A legismertebb ezek közül az A-, E- és C-vitamin, a flavonoidok, a béta-karotin, de ilyen Q10 molekula is.
A citromfű és az antioxidánsok
A citromfű fitokémiai elemzése számos olyan vegyületet tárt fel, köztük nagy mennyiségű flavonoidot, rozmarinsavat, galluszsavat, fenoltartalmat, amelyekről kimutatták, hogy erős antioxidáns tulajdonságokkal szinergikus módon hatnak, tehát egymás hatását erősítik. Növényi kivonatokat vizsgálva azt figyelték meg, hogy a benne található fenolos vegyületek közül a legmagasabb antioxidáns-aktivitással a kvercetin, a kvercitrin és a rutin rendelkezik. Több vizsgálat igazolta tehát a citromfű antioxidáns hatását, és hogy ez a flavonoid-, a rozmarinsav- és a benzodioxoltartalmából származik. Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatása a tanulmány szerint akár 10-szer erősebb, mint a B- és C-vitaminoké.
Laborkísérletekben a citromfű kivonata koncentrációtól függően gátló hatást mutatott a daganatos sejtekre. Sejttenyészetekben a vastagbéltumor és emlődaganat sejtjeinek gátolta a szaporodását.
A citromfűben található polifenolsavaknak és származékaiknak köszönhetően sikeresen kezelhető vele a herpeszfertőzés. Forrázatába mártott vattával érdemes naponta többször bekenni az érintett területet.
A citromfűben található oleanolsav segíti a hasnyálmirigy működését, és véd a diabéteszes szövődményektől.
Állatkísérletekben a glükózszint, a súly és az inzulinrezisztencia jelentős csökkenéséről számoltak be. Nemcsak gátolja a zsigeri elhízást, hanem csökkenti a megnövekedett éhomi vércukorszintet, enyhíti a csökkent glükóztoleranciát és a hasnyálmirigy-diszfunkciót elhízott nőstény egerekben. De nem csak állatkísérletek igazolták ezt a hatást. 62 beteggel végeztek klinikai kísérletet, akik citromfüvet vagy placebót kaptak naponta kétszer 12 héten keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a citromfűkivonat jelentős változást okoz az éhomi vércukorszintben, a glikált hemoglobinban (HbA1c) és a szisztolés vérnyomásban a placebocsoporthoz képest.
A citromfű stresszoldó, nyugtató és szorongáscsökkentő hatása a legismertebb – fotó: Shutterstock
A citromfű stresszoldó, nyugtató és szorongáscsökkentő hatása a legismertebb; e hatásáért felelős biovegyületek rozmarinsav, a pentaciklusos triterpének, az oleanol- és urzolsavak. Állatkísérletekben a citromfű és golgotavirág vizes kivonatának együttes beadása szorongásoldó hatást mutatott azáltal, hogy csökkentette a kortikoszteron (fiziológiás stresszközvetítő) szintjét.
Egy 80 beteg részvételével végzett klinikai vizsgálatban minden beteg vagy gyógynövényes gyógyszert (500 mg citromfűlevelet) vagy placebóként 500 mg búzakeményítőt kapott naponta háromszor. A hétnapos kezelés csökkentette a szorongás szintjét 49 százalékkal, és javította az alvás minőségét 54 százalékkal a koszorúérbypass-műtét után azoknál, akik citromfüvet kaptak.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock