Miért érdemes tojáspótlót keresni?

Az utóbbi években a madárinfluenza és a takarmányárak emelkedése miatt a tojás egyre drágább lett, így egyre többen keresnek alternatív megoldásokat. Szerencsére több természetes és mesterséges tojáspótló is létezik, amelyekkel könnyedén helyettesítheted ezt az alapanyagot a konyhában!

Mit kell tudni a tojáspótlókról?

A tojás rengeteg szerepet tölt be a receptekben:

• Kötőanyagként működik – például fasírtokban vagy süteményekben.
• Krémessé teszi az ételeket – például majonéz vagy puding készítésénél.
• Térfogatot növel – segít, hogy a tészták levegősek és könnyűek legyenek.
• Fő összetevőként is megállja a helyét – gondolj csak a rántottára vagy az omlettre!

A megfelelő tojáspótlót mindig annak alapján válaszd ki, hogy milyen funkciót kell betöltenie a receptben.

9 remek alternatíva tojás helyett

1. Lenmag

• Mire jó? Péksüteményekhez, süteményekhez és fasírtokhoz.
• Hogyan használd? Keverj össze 1 evőkanál őrölt lenmagot 2-3 evőkanál vízzel, és hagyd állni pár percig. A zselés állagú keverék tökéletesen helyettesíti a tojást!

lenmag

A lenmag fehérjéket, zsírokat és folyadékot tartalmaz, így segít összetartani az alapanyagokat – fotó: Shutterstock

2. Almaszósz vagy banánpüré

• Mire jó? Brownie-khoz, muffinokhoz és puha süteményekhez.
• Hogyan használd? Egy tojás helyett 2-3 evőkanál almaszószt vagy banánpürét adj a tésztához.

3. Tofu

• Mire jó? Tojásrántotta helyettesítésére.
• Hogyan használd? Morzsold össze a tofut, majd pirítsd meg egy kis olajon. Ha kurkumát és fekete sót adsz hozzá, az íze nagyon hasonlít a tojáséhoz!

4. Selyemtofu

• Mire jó? Krémes ételekhez, például szószokhoz vagy zabkásához.
• Hogyan használd? Egy tojás helyett egyharmad tömb selymes tofut turmixolj össze a többi hozzávalóval.

5. Krumplipüré vagy sütőtökpüré

• Mire jó? Fasírtok, húspogácsák kötőanyagaként.
• Hogyan használd? Adj 2-3 evőkanál pürét a masszához, hogy egyben tartsa az alapanyagokat.

6. Csicseriborsóliszt

• Mire jó? Omletthez, frittatához.
• Hogyan használd? Keverj össze másfél csésze csicseriborsólisztet két csésze vízzel, majd süsd meg, mintha omlettet készítenél.

7. Aquafaba (csicseriborsó leve)

• Mire jó? Habcsókhoz, makaronokhoz, légies süteményekhez.
• Hogyan használd? Verd fel a csicseriborsó levét, amíg kemény habot nem kapsz, majd használd a recept szerint.

8. Pasztőrözött tojásfehérje

• Mire jó? Omlettekhez, rántottákhoz.
• Hogyan használd? Ha nem szeretnél teljes tojást használni, a pasztőrözött tojásfehérje remek alternatíva.

9. Tojáspor

• Mire jó? Tojásos ételekhez, például rántottához.
• Hogyan használd? Keverj össze 1 evőkanál tojásport 2 evőkanál vízzel, és használd a kívánt ételben.

Kísérletezz bátran!

Nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről, ha nincs otthon tojás vagy túl drága lett. Próbáld ki ezeket az alternatívákat, és találd meg a számodra legjobban működő megoldást!

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Pixabay