Az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a cukor ára az elmúlt egy év alatt soha nem látott magasságba emelkedett. Ennek fő magyarázata, hogy folyamatosan emelkedik a globális kereslet, miközben a fő termelő régiókban a száraz időjárás nem kedvez a termésnek, ráadásul a világ második legnagyobb cukortermelőjének számító India további exportkorlátozásokat akar bevezetni.

cukor

Tovább emelkedhet a cukor ára – fotó: pexels.com

Exportkorlátozásokat fontolgat India

"Korlátozásokat fontolgat India a cukorexportjára, miután a száraz időjárás alaposan tönkretette a cukornádtermést az országban" – írja a portfolio.hu a Bloomberg cikke alapján. Amennyiben India valóban az exportkorlátozás mellett dönt, az tovább fogja szűkíteni a kínálatot a piacon, ami tovább emeli a cukor árát, ami már most is 12 éves csúcson van (elemzések szerint csak az idei évben több mint 35 százalékot emelkedett). India a világ második legnagyobb cukortermelőjeként a globális termelés ötödét adja.

India az elmúlt öt év leggyengébb monszunos időszakát élte át, mivel az El Niño megjelenése kevesebb csapadékot eredményezett Ázsia számos területén, főként India Karnataka és Maharashtra államának egyes részein, amelyek kulcsfontosságú cukortermesztési régióknak számítanak. Azonban India mellett érintett a világ második legnagyobb exportőrének számító Thaiföld is – a súlyos aszály miatt közel ötödével csökkenhet a termésmennyiség a következő betakarítás során.

Indiában, Thaiföldön, Kínában és Pakisztánban már az előző szezon is gyengébben alakult, ráadásul a csökkenő vetésterület és a súlyos nyári aszály következtében az európai termelés is gyengélkedik.

Indiában hamarosan döntés születhet további exportkorlátozásról

India már az előző, 2022/23-as szezonban is kvótarendszert vezetett be, 6 millió tonnára csökkentette az egy évvel korábbi 11 millióról a cukorexportját, mert a szezonvégi esőzések visszavetették a termelést.

A Bloomberg szakértők körében végzett felmérése szerint előfordulhat, hogy India az alacsonyabb termelés miatt ebben a szezonban vagy nem exportál cukrot, vagy csak kis mennyiségben.

Vannak olyan tényezők, amelyek a cukor árának alakulását befolyásolhatják. Ilyen a cukor globális keresletének alakulása (ez függ a népességnövekedéstől, az egy főre jutó jövedelem emelkedésétől, a cukor és az alternatív édesítőszerek árának alakulásától, vagy az egészséges életmódra váltás ütemétől). A FAO szerint az elkövetkező tíz évben a globális cukorfogyasztás évente átlagosan 1,1 százalékkal emelkedhet, főként ott, ahol az egy főre jutó érték jelenleg alacsony.