Az AKI PÁIR adatai szerint 2025 januárjában a nyers tej országos termelői átlagára elérte a 206,96 forint/kilogrammot, ami 3%-os növekedést jelent 2024 decemberéhez képest. Éves szinten az áremelkedés még drasztikusabb: 26%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Ezzel szemben a nyerstej exportára 7%-kal csökkent egy hónap alatt, így 197,52 forint/kilogramm lett, ami tovább erősíti a belföldi piac dominanciáját. Az exportált tej mennyisége is jelentősen visszaesett: 14%-kal kevesebb tej hagyta el az országot, mint 2024 januárjában.

Feldolgozott tejtermékek árainak alakulása

Januárban számos tejtermék feldolgozói értékesítési ára emelkedett:

  • adagolt vaj: +5%,
  • trappista sajt: +4%,
  • tejföl, UHT-tej (1,5% és 2,8%): +3%,
  • gyümölcsös joghurt: +2%.

Viszont a friss dobozos tej (2,8%) ára 1%-kal csökkent.

A fogyasztói árak tekintetében a 2,8%-os UHT-tej ára 15%-kal, míg a pasztőrözött ESL-tej 8%-kal nőtt egy év alatt. A trappista sajt ára is 2%-kal emelkedett, ami a tejtermékek árának folyamatos növekedésére utal.

Nemzetközi tejpiaci trendek

A globális tejpiacon is áremelkedést tapasztalhatunk:

  • Új-Zélandon a nyerstej termelői ára 33%-kal nőtt egy év alatt.
  • Az EU-ban ez az emelkedés 17%, míg az USA-ban 14% volt.
  • A világpiacon a teljes tejpor ára 22%-kal, a cheddar sajté 14%-kal, a vajé pedig 11%-kal nőtt.

Indexkép: Pixabay

Forrás: Agrárközgazdasági Intézet