A mikrohullámú sütő igazán praktikus találmány, hiszen jóval hamarabb tudunk benne felmelegíteni egy ételt, mint hagyományos módon. Ráadásul a gyerekek is könnyedén tudják használni. De ahogy mindennek, így természetesen a mikrónak is megvannak a barátai és az ellenségei. Van, aki esküszik rá, és minden nap használja, és van, aki még a konyhájába sem engedi be. A mikrót azonban ahhoz, hogy valóban a segítségünkre legyen, tudni kell jól használni.
A mikrohullámú sütőknek is megvan a jó, és a sötét oldala
Ahogyan mindennek, a mikrónak is megvan a pozitív és a negatív oldala. Az azonban nagyon fontos, hogy tudnunk kell, mit lehet, és mit tilos melegíteni benne. Ha például nem megfelelő edényben melegítjük meg az ételt, akár káros vegyi anyagok is kerülhetnek az ételünkbe. De más baj is történhet, ha nem vagyunk tisztában vele, mit és hogyan lehet használni a mikrohullámú sütőben.
A mikrohullámú sütő nagy segítség lehet, ha helyesen használjuk. Fotó: Shutterstock
1. Soha ne melegítsünk egész tojást a mikrohullámú sütőben! Se nyersen, se főzve ne kerüljön bele egészben a tojás, hiszen a gyors felmelegedés, és az ebből eredő gőz és nyomás változása miatt szétrobbanhat - tudjuk meg a divany.hu cikkéből.
2. De az sem mindegy, hogy miben melegítünk. Soksor kartondobozban visszük haza az ételt, és egyszerűen csak be szeretnénk dobni a mikróba egy pár percre, hogy újra meleg legyen. Azonban ez egyáltalán nem jó ötlet, mivel a papír- vagy kartoncsomagolás könnyen meggyulladhat. De nem csak ezért fontos, hogy miben melegítünk! A nem mikróbarát műanyag csomagolásokból, vagy a hungarocell ételes dobozokból a melegítés hatására olyan vegyi anyagok szabadulhatnak fel, amelyeknek komoly egészségügyi hatásai lehetnek ránk nézve.
3. De a chilipaprikát sem érdemes a mikróban melegíteni, hiszen a benne lévő kapszaicin vegyület a melegítés hatására a mikró zárt légterében gőzzé változik, így amikor kinyitjuk a sütő ajtaját, az irritálhatja és megégetheti a tüdőnket, a torkunkat, a szemünket és az orrunkat.
4. A különféle leveseket, főzelékeket és szószokat csak fedővel együtt melegítsük meg, hiszen könnyen kifuthatnak melegítés közben. Nem árt, ha félidőben kivesszük, és alaposan átkeverjük, hogy egyenletesen meleg legyen az étel mindenhol.
5. Még az sem mindegy, hogyan használjuk a mikrót. Soha ne hagyjuk, hogy üresen forogjon, hiszen ebben az esetben nincs, ami elnyelje az elektromágneses mikrohullámokat, ezért az energia visszairányulhat a készülék belsejébe, és károsíthatja azt.
6. A szalonnát, a hot-dogot, a felvágottakat és a kolbászokat inkább ne a mikrohullámú sütőben melegítsük fel, hiszen olyan koleszterin-oxidációs anyagok alakulhatnak ki bennük, amelyek koszorúér-betegségek kialakulásához és gyulladásokhoz vezethetnek.
Tények és tévhitek a mikróval kapcsolatban
A sütőt ellenzők szerint a mikrohullámok visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak az ételeinkben és tönkreteszik, elpusztítják a bennük található tápanyagokat, de Dr. David Katz, a Yale University szakembere szerint emiatt nem érdemes aggódni - tudjuk meg a hazipatika.com cikkéből. Az ételek tápanyagtartalmát ugyanis szinte minden elkészítési eljárás befolyásolhatja, így a bennük lévő tápanyagok és vitaminok sajnos csökkenek a főzés, melegítés során.
A mikró könnyebbé teszi az ételek melegítését, de fontos, hogy helyesen használjuk. Fotó: Shutterstock
Azonban az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen edényeket használunk a mikróban. Fémet természetesen nem lehet benne használni, de nem ez az egyetlen, amivel bajt okozhatunk. A legjobb, ha üveg-, kerámia- vagy porcelánedényt használunk az ételeink melegítéséhez, a műanyagokból ugyanis káros kemikáliák szivároghatnak át az ételünkbe, amelyek negatív hatással lehetnek az egészségünkre.
A mikrohullámok elektromágneses hullámok, és ezek melegítik fel az ételünket. Ezek a hullámok azonban nem azonosak azokkal, melyek a különböző daganatos betegségekkel állnak összefüggésben. "A mikrohullámok mozgásba hozzák az ételek molekuláit, és ez a mozgás generálja a melegítéshez szükséges hőt" - magyarázza dr. Katz. Így a kutató szerint azok a tévhitek sem igazak, miszerint ha a mikrohullámú sütő mellett állunk, azzal növeljük a daganatok kialakulásának esélyét.
Vigyázz, mert ételmérgezés lehet belőle!
Habár sokan használják a mikrót a melegítés mellett főzésre is, ez nem minden esetben javasolt. Mivel a mikrohullámok nem hatolnak be teljesen az élelmiszerek belsejébe, kifejezetten veszélyes lehet, ha nyers húst szeretnénk főzni a mikrohullámú sütőben. Azt inkább hagyományos módon készítsük el, a mikrót pedig inkább csak melegítésre használjuk.