Afrika számos kultúrája hosszú ideje olyan étrendet követ, amely bőségesen tartalmaz zöldségeket, gabonákat, gyümölcsöket és fermentált ételeket, amelyek köztudottan jótékony hatással vannak a bél- és anyagcsere-egészségre. Bár a feldolgozott, magas kalóriatartalmú ételek hatásait világszerte tanulmányozták, az afrikai populációk gyakran alulreprezentáltak ezekben a kutatásokban.​

"A korábbi kutatások más hagyományos étrendekre, például a japán vagy mediterrán étrendre összpontosítottak. Azonban a hagyományos afrikai étrendből is rengeteget tanulhatunk" – mondta Quirijn de Mast, a hollandiai Radboud Egyetemi Orvosi Központ fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

De Mast vezetésével egy tanulmány vizsgálta a Kilimandzsáró környékének hagyományos étrendje és a nyugati típusú étrend közötti váltás egészségügyi hatásait Észak-Tanzániában. A változások gyorsak és jelentősek voltak: az immun- és anyagcsereprofilok már néhány héten belül észrevehetően módosultak, amikor a hagyományos ételeket – például különféle kásák, okra, savanyú tej és fermentált gabonák – felváltották olyan nyugati ételekkel, mint kolbász, fehér kenyér, lekvárok, palacsinta, ketchup és sült krumpli, vagy fordítva.​

A kutatók a vizsgálatban részt vevő 77 egészséges férfi egy részét arra kérték, hogy két hétig váltsanak étrendet. A vizsgálat kulcsfontosságú pontjain a kutatók vérmintákat vettek, hogy elemezzék a sejttípusokat, az immunjeleknek nevezett citokinek termelését és számos anyagcsere-vegyület előállítását.​

Azok, akik a Kilimandzsáró környékének konyhájáról áttértek olyan ételekre, mint a kenyér és kolbász, magasabb szintű gyulladásos fehérjéket és anyagcserezavarokra utaló markereket mutattak, valamint jelentős csökkenést tapasztaltak az immunválaszban számos gombás és bakteriális kórokozóval szemben, ezenkívül enyhe súlygyarapodást is tapasztaltak.​

Ezzel szemben a nyugati ételekről több gyümölcsöt, fermentált ételt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrendre való áttérés fokozta a gyulladáscsökkentő válaszokat, erősítve az immunrendszert.​

Még egy hétig tartó hagyományos fermentált ital fogyasztása is javította a neutrofileknek nevezett védekező sejtek aktiválását, és fokozta a gombás kórokozókkal, például a Candidával szembeni kémiai válaszokat.​

Meglepő módon az étrendváltások hatása még négy héttel később is kimutatható volt, ami egyértelművé teszi, hogy az egészségügyi változások nemcsak gyorsak, hanem tartósak is lehetnek.​

Miközben a nyugati étrendek egyre inkább terjednek az afrikai kontinensen – gyakran kiegészítve vagy teljesen felváltva a hagyományosan egészséges ételeken alapuló táplálkozást –, az afrikai kultúrákból származó bevándorlók számára még nagyobb kihívást jelent egészséges étkezési hagyományaik megtartása a nyugati közösségekben.

A kutatók szerint ennek a tendenciának komoly következményei lehetnek az egészségre. Azáltal, hogy megértjük, milyen kockázatokkal jár a hagyományos étrend elhagyása – nemcsak Tanzániában, hanem világszerte –, segíthetünk az embereknek tudatosabb és egészségesebb döntéseket hozni a táplálkozásukról. Emellett ez lehetőséget ad arra is, hogy új, izgalmas, de egészséges ételeket fedezzünk fel más kultúrákból.

„Tanulmányunk rávilágít arra, hogy ezek a hagyományos ételek milyen előnyökkel járnak a gyulladásos és anyagcsere-folyamatok szempontjából a szervezetben. Ugyanakkor azt is megmutatjuk, mennyire káros lehet az egészségtelen nyugati étrend" – mondta de Mast.

Forrás: sciencealert.com

Indexkép: Shutterstock