Az Európai Bizottság tudományos tanácsadó testületét támogató európai akadémiai konzorcium (Science Advice for Policy by European Academies, SAPEA) legújabb jelentése alapján az élelmiszerek iránti globális kereslet a jövőben növekedni fog. Ennek kielégítéséhez nem elég a termelékenység fenntartható módon történő fokozása, hanem elengedhetetlen, hogy a lineáris tömegfogyasztást felváltsa a körkörös gazdálkodás. Vagyis meg kell változtatni normáinkat, szokásainkat, rutinjainkat. Az ilyen mértékű változásoknak az egyéni szintet mellőzve, kollektív módon kell megvalósulniuk.
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében a keletkező hulladék mennyiségét csökkenteni kell, illetve visszaforgatását növelni. Arra vonatkozóan, hogy mely intézkedések működnek a leghatékonyabban a gyakorlatban, korlátozott tapasztalattal rendelkezünk, így a megtett lépéseket körültekintően kell értékelni.A jelenleg működő élelmiszer-ellátó rendszerek hosszú távon nem fenntarthatók
2020-04-25 13:41:47 / NAK – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Az élelmiszer összeköti a természeti és a társadalmi környezetet. Azonban számos tényezőnek köszönhetően a jelenleg működő élelmiszer-ellátó rendszerek hosszú távon nem fenntarthatók.