A mezőgazdasági jelentésben foglalkoznak a paradicsomtermelés jövőjével és piacával mind világ és európai viszonylatban – írja a Nemzeti Agrárkamara.

Globális kitekintés

Világvezető még mindig Kína aki a 2020-ban 64,768 millió tonnájával kiteszi a világ össztermelésének a  34,67%-át. Ezt összesen 1 107 485 hektáron termeli ki hektáronként 58,5 tonna terméshozammal. Második helyezett India aki 812 000 hektáron 20,573 millió tonna paradicsomot termelt. A harmadik helyen Törökország állt, ahol 181 879 hektáron 13,204 millió tonna paradicsomot termeltek, 72,6 t/ha hozammal. A negyedik helyen az Egyesült Államok állt 12,227 millió tonna termeléssel, 110 439 hektáron, 110,7 t/ha hozammal.

Az Európai Unó 16,5 millió tonna paradicsomot termelt, összesen 233 290 hektárról, hektáronként 78,1 tonnát. Az olaszok elsők, 2020-ban ez 99 780 hektáron, 6 247 910 tonna paradicsom össztermés hoztak össze, ebből 5,1 millió tonna került a feldolgozóiparba. A termésátlag 62,6 t/ha volt. A spanyol termelés kissé visszaesett az elmúlt évekhez képest. Európában a második, világviszonylatban a nyolcadik legnagyobb paradicsomtermelő ország. 2020-ban Spanyolország 55 470 hektáron termesztett 4 312 900 tonna paradicsomot 77,8 t/ha-os termésátlaggal. A spanyol termelés fele frisspiaci, fele feldolgozóipari felhasználásra kerül (FAO).

paradicsom

Kína első helyezése paradicsomtermelés terén megkérdőjelezhetetlen - forrás: pixabay.com

Kilátások az Európai Unióban

A legfrissebb jelentés szerint az étkezési paradicsom termelése évente -0,4% csökken 2031-ig. Ezt főleg a spanyolországi téli termelés erőteljes visszaesése, valamint a kisebb volumenű, de magasabb hozzáadott értékkel rendelkező kis méretű paradicsomra való áttérés okozza. A spanyol termelők a marokkói erős verseny miatt télen más, jövedelmezőbb termékek termelésére állnak át.

Emellett a feldolgozásra szánt paradicsom termelése várhatóan stabilan 10,4 millió tonna körül marad. A jelentés érdekessége, hogy a termelés a nagy koncentrációjú termékek, például a paradicsompüré, helyett a kevésbé koncentrált és magasabb hozzáadott értékű termékek, például a paradicsomkonzervek, a paradicsomszószok és a biotermékek felé mozdul el.

Az uniós fogyasztása a friss gyümölcsöknek és a zöldségeknek 2031-re várhatóan növekedni fog. Amit a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend elfogadásának előnyeivel kapcsolatos növekvő fogyasztói tudatosság, valamint a fogyasztásuk előmozdítására irányuló állami kezdeményezések ösztönöznek. Az egyes ágazatok és az uniós országok között azonban jelentős különbségek vannak.

Az EU-ban az egy főre jutó friss paradicsomfogyasztás várhatóan stabil marad (15 kg), mivel a kisméretű paradicsom fogyasztásának növekedése csökkenti az egy főre jutó fogyasztást, míg a paradicsom "nassolására" irányuló trend várhatóan növeli a keresletet.

A feldolgozott paradicsom uniós fogyasztása várhatóan stabil marad olyan 18 kg körül. A feldolgozott élelmiszerek iránti növekvő kereslet ellenére a felhasznált feldolgozott paradicsom mennyisége nem változik. Ez többek között annak köszönhető, hogy a feldolgozott termékekben csökken a nyers paradicsom koncentrációja, ami többek között a más zöldségekkel való vegyítésnek köszönhető.

Úgy néz ki az orosz piac végleg bezárta kapuit és ez negatívan befolyásolja az EU-s exportot - forrás: pixabay.com

Az EU friss paradicsom exportja várhatóan 390 000 tonnán fog stabilizálódni (-1,8% évente). Az orosz gazdaság amely az EU legnagyobb export piaca volt, még mindig tiltja az unióból érkező zöldség- és gyümölcsöt, és egyre jobba önellátóvá válik. Az új piacokra irányuló exportlehetőségek továbbra is korlátozottak a növényegészségügyi korlátozások és a szomszédos országok által támasztott fokozott verseny miatt.

Az import viszont növekedni fog, évente akár 2,7%-os is lehet 2031-ig. A legtöbb friss paradicsom Marokkóból fog származni, de Törökország és Tunéziából származó áru mennyisége is növekedni fog. (EU jelentés)