Az agrárlogisztikai központ új lehetőségeket, új utakat nyit nemcsak a gazdák számára, hanem a magyar élelmiszer- és a feldolgozóipar számára is – mondta az agrárminiszter kedden a Bács-Kiskun vármegyei Jánoshalmán, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, valamint hűtőházat magába foglaló létesítmény átadásán.
Nagy István ismertette: a projekt utolsó lépéseként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert, mintegy 797 millió forintból létrehozott hűtőház révén a jánoshalmi termelőknek, őstermelőknek, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak lehetőségük nyílik a tárolásra, a szezonon túli értékesítésre, új piacokon történő megjelenésre. Ez pedig jótékonyan befolyásolja a helyi gazdaság volumenét és a foglalkoztatást.
A miniszter emlékeztetett: az elmúlt időszakban a mezőgazdaság, benne a zöldség-, gyümölcstermesztés és -feldolgozás több súlyos kihívással nézett szembe.
Nagy István szerint, "a történelmi idők történelmi lehetőséget is jelentenek az agrárium számára". A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv elfogadásával, több mint 5300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet egészen 2027-ig.
Hangsúlyozta: az uniós források a kiemelkedő arányú, 80 százalékos nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt teszik ki ezt a hatalmas összeget. A magyar kormány számára kiemelt cél, hogy 2030-ra a mezőgazdaság termelékenysége a másfélszeresére, az agrártermelés hozzáadott értéke a kétszeresére nőjön, az agrár- és élelmiszerexportunk értéke pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen.
A miniszter szerint a mezőgazdaság, a termelés az elmúlt több mint tíz évben sokat haladt előre. Következő lépésként a feldolgozóipar és az élelmiszeripar fejlesztését nevezte meg.
Bányai Gábor kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondása szerint a hűtőház jelenleg több mint ezer tonna áru tárolására és hűtésére képes, az óránkénti ezer liter teljesítményű feldolgozó pedig naponta akár 20 tonna gyümölcsöt képes fogadni.