A Münsteri Alkalmazott Tudományok Egyetemének kezdeményezése alapján, a város mellett egy új üzemet rendeztek be a szeszgyári maradékok és a baromfitrágya újszerű hasznosítására – írja a topagrar.com. A szeszgyári, iszapos hulladékokat oltatlan mész hozzáadásával víztelenítik, és az előírásoknak megfelelően fertőtlenítik, az így átalakított masszát pedig trágyaként vagy biogáz alapanyagként hasznosítják.
A baromfitrágya feldolgozásánál pedig a keletkező ammóniumot elvezetik, és trágyát készítenek belőle, ugyanígy hasznosítják a baromfitrágyából kivont foszfort is. Eddig a baromfitrágya ammóniumtartalma többnyire veszendőbe ment, mivel nem tudták megoldani annak elvezetését.A Christof Wetter professzor által irányított biogáztermelésben most azt vizsgálják, hogyan lehetne az előkészített baromfitrágyához növényi alapanyagot, pl. kukoricát hozzáadni. Ugyancsak próbálkoznak a nagy mennyiségben keletkező hígtrágya hasznosítható alkotó részeinek kinyerésével, ami hozzájárul a talajvíz szennyeződésének megakadályozásához.