A közutak síkosság elleni téli jégmentesítésére csak az USA-ban évente mintegy 27 millió tonna konyhasót használnak fel, ami a környezetbe és az élővizekbe jutva nehezen helyreállítható, tartós károsodásokat okoz, miközben jelentősen hozzájárul a járművek korróziójához és az utak elhasználódásához is – olvashatjuk az agroxxi.ru orosz hírportálon.
A kutatók a sózás kiváltására világszerte új anyagokat és módokat keresnek. Egy orosz kutatócsoport a közelmúltban megállapította, hogy bizonyos, szőlőhéjból és egyéb gyümölcs- és zöldséghulladékokból erjesztéssel kinyert anyagok gyakorlatilag környezetszennyezés és a korrózió erősítése nélkül, valamint nagyobb hatékonysággal megoldhatják a közutak jégmentesítését. Többek között a céklából kinyert anyag is jól felhasználható ilyen célra, de az a felszíni vizekbe kerülve kimerítheti azok oxigénkészletét, így veszélyt jelent a vízi élőlényekre.A kutatók a sózás kiváltására világszerte új anyagokat és módokat keresnek – fotó: Pixabay
Megállapítást nyert, hogy a szőlőhéj sokkal inkább megfelel a gyorsan ható, jégmentesítő anyagok előállítására, és sokkal kevésbé károsítja az aszfaltot. A szóban forgó orosz felfedezés még további tökéletesítésre szorul, de a Journal of Materials in Civil Engineering folyóirat már most említést tett róla.