2020 óta folyamatosan drágábbak voltak itthon a tejek és a tejtermékek, kivételt mindössze a múlt hónap jelentett, mikor a tej 10, a sajt pedig 15 százalékkal került kevesebbe, mint egy évvel korábban. A sajt olcsóságát talán az magyarázza, hogy a brutális drágulás miatt már alig esznek belőle a magyarok – írja a penzcentrum.hu.
Decemberben mind a tej, mind pedig a sajt ára jelentősen kevesebb volt az egy évvel korábbinál, de összességében az elmúlt két évben mindkét termék jelentősen drágább lett.
Valószínűleg az idén sem ússzuk meg a drágulást a tejtermékek piacán, hiszen a szállítmányozásban bekövetkező áremelkedés is hatást gyakorol ezen termékek árára.
A Pénzcentrum által megkérdezett szakértő elmondta: most kis esélye van egy komolyabb drágulásnak, de a globális tényezők is keresztbe tehetnek. Még az is előfordulhat, hogy mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha tejet vagy sajtot vásárolunk.
A sajt olcsóságát talán az magyarázza, hogy a brutális drágulás miatt már alig esznek belőle a magyarok – fotó: freepik.com
Mi az, ami drágulást okozhat?
A tehéntej felvásárlása körülbelül ugyanazon a szinten van, mint 2019 elején, a gazdáktól havonta 130 ezer tonna tehéntejet vesznek meg. A sajtnál az előállításban jóval kisebb a volumen, itt körülbelül 7-8 ezer tonna készül minden hónapban.
2023-ban a termelés során főként még a 2022-es takarmányt etették az állatokkal, azaz a nagy bekerülési költségekhez egyre csökkenő felvásárlási árak párosultak, ami a termelők számára szerencsétlen együttállást jelent.
A 2023-as termények viszont lényegesen olcsóbbak, így elvileg van még esély a nyers tej árának csökkenésére, de a termelők egyéb költségei miatt nem várható, hogy nagyarányú áresés következne be. Az egyensúlyi állapot akkor alakulna ki, ha a csökkenő takarmányárak mellett a felvásárlási árak érdemben nem mérséklődnének és ez némi mozgásteret jelenthetne a termelőknek.
Drágulás abban az esetben következhet be, ha valami miatt a nagy tejtermelő területeken (Európa, Új-Zéland, USA, stb.) csökken a kínálat, vagy a termelés költségei egyszerre emelkednek – ilyenkor a piac nem tud olcsóbb beszerzési forrást találni, így el kell fogadnia az aktuális árakat. Ilyen eset lenne például, ha a jemeni vagy az izraeli helyzet eszkalálódna, vagy még kedvezőtlenebbé válna az időjárás.
Annyira megdrágult a sajt, hogy alig eszünk belőle
A tömbös trappista sajt volt az, aminek 2020 óta az egyik legdurvább mértékben szállt el az ára. A decemberben bekövetkezett 15 százalékos csökkenés elsősorban a brutálisan visszaesett keresletnek köszönhető a szakértő szerint.
A késztermékeknél a legnagyobb ármeghatározó tényezőt a kereslet jelenti, ami jelentősen csökkent a durva infláció hatására. A csúcsokat döntő tejtermék-árak miatt jóval kevesebbet fogyasztottak a vásárlók, például a túró fogyasztása csaknem ötödével esett vissza.
Az árcsökkenés nagy nyomást helyez a tejfeldolgozókra, akik ezt megpróbálják majd érvényesíteni a felvásárlási árakban, a termelők viszont megpróbálnak az ilyen kísérleteknek ellenállni.
Mivel a tejtermelés több mint két éve nehéz helyzetben van, idő kell a rendeződéshez – azok a szereplők, akik ezt nem képesek finanszírozni, azok állománycsökkentés, végül pedig akár a telepbezárás mellett is dönthetnek.
A késztermékeknél a legnagyobb ármeghatározó tényezőt a kereslet jelenti, ami jelentősen csökkent a durva infláció hatására – fotó: freepik.com
Fojtogató az import
Tavaly októberben a NAK és a Tej Terméktanács figyelmeztetett: az egyre nagyobb mennyiségben külföldről importált tej és tejtermékek a hazai tejtermelők érdekeit komolyan veszélyeztetik.
Ennek magyarázata nem a tejtermelésben keresendő, hiszen a hazai tejágazat európai viszonylatban nézve is hatékony, de a magyar nyerstej-felvásárlási árak évek óta a legalacsonyabbak közé tartoznak az EU-ban.
A probléma leginkább a feldolgozóknál található: a hazai tejipar ugyan minőségi termékeket tud előállítani, de ezt nem eléggé költséghatékonyan teszi. A magyar tejipar egyelőre nem tudott olyan igazán jó márkákat kialakítani, amelyek árban is versenyképesek lennének a német, holland, belga vagy francia sajtokkal, joghurtokkal. más tejtermékekkel.