Még mindig sok a félreértés
Egy a Napi.hu-nak nyilatkozó dietetikus hangsúlyozta, hogy az emberek még mindig nincsenek tisztában a bio és a génmódosított szavak jelentésével. Ráadásul a megkérdezettek többsége követ valamilyen speciális diétát, fogyaszt speciális élelmiszereket, amiknek beszerzését sok minden nehezíti, főleg az áruk.
A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó az Indamedia kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 61 százaléka egészségesebbnek véli a biogazdálkodásból származó élelmiszereket. Közülük azonban csak 54 százalék azok aránya, akik ha van a kínálatban elérhető, akkor inkább ilyen termékeket vásárolnak.
„A bio élelmiszerek előállítását rendelet szabályozza, az ökológiai termelés célja a fenntartható mezőgazdasági igazgatási rendszer létrehozása, csak ökológiai mezőgazdasági összetevőkből áll, egyéb adalék- vagy segédanyagok nem, vagy csak minimális mértékben hasznosíthatók a termesztéskor. A biotermékek védjeggyel egyértelműen jelöltek, ami csak akkor kerülhet rájuk, ha minden elvnek tökéletesen megfelelnek, és ennek díját meg is fizetik" – mondta el Abonyi Orsolya dietetikus a bit címkékkel kapcsolatos tudnivalókat a Napi.hu-nak.
A bio sem mindig jó és biztonságos
A szakember kiemelte, hogy az egészségünk és a fenntarthatóság szempontjából egyaránt jó választás a bio élelmiszerek vásárlása, azonban kiemelte, ez nem azt jelenti, hogy a bio minden esetben biztonságos. Sokszor jobb megoldás hazai kistermelőtől vásárolni, hiszen így sokkal biztosabb forrásból szerezhetjük be a szezonális élelmiszereket.
Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport listát készített arról, hogy milyen élelmiszerekből felesleges bio változatot vásárolni. Ide sorolják a magvakat, az olívaolajat, az ananászt, a banánt, a halat, az avokádót, valamint a citrusféléket. Utóbbiak azért kerültek fel a listára, mert a narancsra és a citromra rákerült vegyszer nem jut el a gyümölcs húsáig. Amennyiben azonban felkarikáznánk és úgy tennénk a limonádéba őket, akkor mindenképpen bio citrusfélét érdemes választani.
Mi a helyzet a GMO-mentes élelmiszerekkel?
Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a bio és nem génmódosított termelésből származó, azaz GMO-mentes termékek ugyanazok. Pedig ez nem egészen így van, viszont az tény, hogy akinek az egyik fontos, annak általában a másik címke is az.
A kutatásban részt vett embereknek azonban csupán 4 százaléka válaszolta azt, hogy minden esetben figyel a bio és a GMO-mentes megjelölésre a vásárlás során. 17 százalékuk pedig minden esetben ragaszkodik, hogy legalább egy elvárásnak megfeleljen az adott élelmiszer.
A válaszadók több mint 70 százaléka egyetértett abban, hogy génmódosított alapanyagot nem tartalmazó termékek egészségesebbek. Viszont kizárólag a résztvevők 19 százaléka tartja fontosnak, hogy a vásárlás során ezeket válassza. A megkérdezettek 42 százaléka figyel a GMO-mentességre, viszont nem mindig vásárolnak a GMO-mentes élelmiszereket.
A citrusokból csak akkor érdemes bio változatot vásárolni, ha annak héját is fel akarjuk használni - fotó: pexels.com
Abonyi Orsolya szerint a génmódosításnak előnyei is vannak, hiszen sok esetben ennek köszönhető, hogy a növények ellenállóbbak lesznek a kártékony rovarokkal, betegségekkel szemben, így a termesztésük során kevesebb növényvédőszert kell használni. Ez egy pozitív hozadék, azonban erről a dologról a tudomány még mindig megosztóan vélekedik.
A fenntarthatóság kérdése
Ami viszont a fenntarthatóságot és a tisztességes körülményeket illeti, az emberek 66 százaléka figyel arra, hogy olyan gazdálkodásból vásároljon élelmiszereket, amelyek ezeken a feltételeknek megfelelnek. Ami pedig a hazai árut illeti, csak a válaszadók 16 százalékának prioritás itthoni termékeket vásárolni.